Editorial

El Govern protegirà Llarena a Bèlgica

L'Executiu canvia de rumb i contracta un bufet belga per la demanda de Puigdemont contra el jutge d'instrucció de la causa del procés

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44440908 el magistrat pablo llarena intervenint als cursos d estiu de180802134004

zentauroepp44440908 el magistrat pablo llarena intervenint als cursos d estiu de180802134004 / Tania Tapia

Tot just tres dies després que el Ministeri de Justícia mantingués una posició molt més tèbia, el Govern va anunciar aquest diumenge, a primera hora de la tarda, la contractació d’un bufet belga per protegir Pablo Llarena després de la demanda presentada contra el jutge del Suprem per l’expresident Carles Puigdemont i la resta de polítics catalans fugits. El jutge d’instrucció del procés ha de comparèixer a Bèlgica el pròxim 4 de setembre. És obvi que el Govern ha de protegir la jurisdicció espanyola i els seus magistrats, pel que hagués sigut desitjable no haver fet pública, fa uns dies, una tebiesa en el cas que va provocar una tensió innecessària, i no només dels adversaris polítics, sinó també de les principals associacions de jutges i fiscals.

La dura càrrega política de la demanda de Puigdemont, que qüestiona el compliment a Espanya de drets fonamentals, obligava a actuar en aquest sentit, ja que va molt més allà que el jutge digués en una conferència que els dirigents empresonats no són presos polítics, l’argument utilitzat per presentar la demanda. De la mateixa forma, es podria esperar del jutge d’instrucció del procés la màxima prudència en les seves manifestacions per no avivar el foc del conflicte. En paral·lel al gir del Govern, Puigdemont li ha demanat aquest diumenge, en una conferència a Escòcia, a Pedro Sánchez una cosa que sap innegociable: una proposta concreta que abordi el dret d’autodeterminació. L’inici del curs polític es presenta agitat.