La clau

Els Sims a la república dels llaços grocs

Abans de somiar amb repúbliques digitals, resolguem la vida, tristament analògica, dels ciutadans

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp6687879 macro imagen del videojuego los sims   usado con fines did c180821112041

zentauroepp6687879 macro imagen del videojuego los sims usado con fines did c180821112041

El conseller Jordi Puigneró deu haver après aquests dies que les paraules les carrega el diable. Quan dissabte passat, durant una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) titulada ‘¿Cap a l’Estat virtual?’,va assegurar que Catalunya havia de crear “una nació digital en forma de república”, va prémer el sac del riure i ens va servir amb safata de plata munició per a l’acudit fàcil. Molts ens vam imaginar una república virtual en l’espai sideral d’internet, com uns Sims, a l’espera de la, també citant Puigneró, “la república física”.

D’altres, independentistes inclosos, van fer cara de pòquer a l’escoltar el titular de Polítiques Digitals i Administració Pública. Però la cosa, en el fons, té poca gràcia. Ja sabem (també Puigneró dixit) quel’Estat espanyol és “analògic”,però ens polítics virtuals al marge, la digitalització de l’Administració té poca gràcia.

Les noves tecnologies obren la porta, no només a una millora dels serveis públics, sinó també a un aprofundiment de la democràcia i l’apoderament dels ciutadans en la gestió dels recursos. I aquí el marge de recorregut continua sent enorme, sense necessitat d’esperar la república catalana. L’Administració catalana encara és molt deficient en alguns aspectes digitals (mireu la web d’informació de l’estat de les platges d’aquests dies) i també analògics (a l’agost només obre una oficina de Benestar Social). I estaria bé que algú afrontés aquestes deficiències abans que es resolgui la relació política entre Espanya i Catalunya.

Notícies relacionades

El procés té molt de símbol, de lluita virtual (que no digital). Aquí hi ha molta gent en tensió pelssímbols que reclamen al carrer l’alliberament dels polítics independentistes presos.  Que discuteix (fins i tot amb violència) sobre si és o no delicte penjar o despenjar un llaç groc. Mentrestant, els problemes tangibles, els analògics, ens continuen aclaparant.

Diguin-me covard o traïdor. Abans de somiar amb repúbliques digitals, resolguem la vida, tristament analògica, dels ciutadans. I, sí, conseller Puigneró, per a això caldrà impulsar de manera real l’Administració digital.