Meteorologia extrema

Els enigmes de la calor

Onze morts a Catalunya per l'onada d'altes temperatures potser mereixen que algú expliqui el perquè

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44494571 barcelona 30 07 2018  verano   ola de calor  fuentes de la a180804120833

zentauroepp44494571 barcelona 30 07 2018 verano ola de calor fuentes de la a180804120833

La meteorologia no només salva molts silencis incòmodes. Desperta l’interès ciutadà, incendia les xarxes i dispara audiències. Però quan el temps deixa de ser un espectacle de masses i un entreteniment amb què saludar el veí a l’ascensor i passa a ser alguna cosa que remou consciències, sembla que interessa força menys.

Aquest agost ha passat a la història, almenys a Catalunya, pel tremend rècord de morts causat per les elevades temperatures, mai vistes des de fa uns 15 anys. El saldo és tremend: 11 morts.

¿Què ha passat? ¿N’hi ha prou amb l’explicació oficial, que es basa a destacar el caràcter "excepcional" del fenomen?

A ningú se li escapa que aquesta onada de calor ha sigut extraordinària, no només en les temperatures màximes, sinó sobretot en les mínimes. Passar la nit amb el termòmetre acostant-se als 30 graus és, a més d’un obstacle per agafar el son, un perill per a persones que arrosseguen problemes de salut.

Però hi ha d’haver alguna cosa més. Malalts crònics, persones que prenen medicació especial, gent gran, persones sense sostre i, fins i tot, esportistes que s’han jugat la pell sota el sol han corregut seriós perill. I alguns d’ells no han resistit. Algunes veus del col·lectiu mèdic han apuntat que no s’havia d’ignorar el factor social en el desastrós resultat de l’onada de calor. La llarga crisi està erosionant la salut de les capes de població més castigades. Moltes persones han afrontat aquest estiu en un estat molt més deteriorat. I encara ens podríem preguntar si, com passa a l’hivern, també hi ha víctimes de la pobresa energètica a l’estiu.

Notícies relacionades

Tot i així, hi ha una cosa que no quadra. ¿Per què hi ha hagut tants morts a Catalunya en comparació amb altres zones d’Espanya? ¿Potser no hi ha indigents, malalts crònics o 'runners' a punt que els esclati una artèria en altres comunitats? ¿No ha fallat res del sistema sanitari o d’assistència social? ¿No s’ha reaccionat amb massa tebiesa davant de tan alta mortalitat?

Onze morts potser mereixen que algú ho expliqui.