Editorial

'Brexit': de la gran mentida, al gran desastre

Amb l'electorat en contra, el Govern feble i l'oposició dividida, el Parlament de Westminster haurà de fer provisió de pragmatisme polític

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp44611986 file photo  a man holds an anti brexit banner on westminster180810184252

zentauroepp44611986 file photo a man holds an anti brexit banner on westminster180810184252 / Yves Herman

El que va començar com una gran mentida mitjançant la manipulació grollera de la realitat va camí de convertir-se en un gran desastre a dia cert. Falten només set mesos per al 29 de març del 2019, dia en què s’ha de consumar la ruptura entre el Regne Unit i la UE, i la situació és de total confusió. No està clar si serà una sortida acordada que permeti a Londres mantenir unes relacions comercials, o una sortida sense cap acord. En les dues alternatives i malgrat l’ominosa demagògia dels 'brexiters' convertida ara en un silenci igualment ominós, les conseqüències econòmiques seran dolentesMolt pitjor en el segon cas.

La desinformació sobre el que pugui venir és majúscula. Una Theresa May extenuada al capdavant d’un Govern debilitat en extrem per les seves lluites internes, és incapaç d’explicar als britànics l’horitzó que els espera. L’oposició laborista, dividida també sobre aquesta qüestió, la ignora mentre es consumeix en un debat sobre l’antisemitisme. No obstant, més de 100 circumscripcions electorals que van votar a favor del 'brexit' han virat ara a favor de quedar-se al Regne Unit, de manera que la majoria de diputats a la Cambra dels Comuns representenun electorat que, malgrat la desinformació i davant de la incògnita del desenllaç, prefereix seguir a la UE. El Regne Unit ha sigut sempre un gran exemple de pragmatisme polític. El Parlament de Westminster, on al final s’entaularà la batalla, haurà de fer provisió de l’esmentada virtut.