Anar al contingut

Onada feminista

 

ANDRES KUDACKI

La història dels homes

Jenn Díaz

Fent un repàs per la seva vida, la còmica Hannah Gadsby, indagant en els seus coneixements d'artistes com Van Gogh o Picasso, desmunta tots els mites de la història que ha sigut explicada per homes

"La història l’heu explicat vosaltres. El poder és vostre. I si no podeu viure amb això, acceptar una broma o entomar la vostra pròpia tensió sense violència, us heu de preguntar si realment esteu a l’altura d’estar a càrrec de tot". No són meves, les paraules, sinó de Hannah Gadsby a 'Nanette', un espectacle de comèdia ple de vida, de tendresa, d’intel·ligència i també de tristesa. La tensió no és incompatible amb el riure, ni amb l’ira, i a 'Nanette' és molt difícil discernir entre una cosa i l’altra. Hannah Gadsby necessita explicar la seva història de veritat, i fins ara ha explicat la seva història a través de l’humor, però la seva història, que és la de milions d’homes i dones vulnerables, no es pot quedar instal·lada per sempre en la comèdia. Perquè estaria faltant a la veritat.

Tots sabeu, diu, que no hi ha res més fort que una dona trencada que s’ha refet a si mateixa. El públic l’aplaudeix i la reconeix: fa anys que Hannah teoritza i converteix la seva vergonya, el seu pudor i el seu dolor en monòlegs i acudits. Una dona que no encaixa en els cànons que la societat ens ha venut com a normals, una dona que creix en un poble en què l’homosexualitat és considerada un delicte i un pecat, una dona que no ha comprès a la fi que créixer entre homofòbia et converteix en homòfob fins i tot quan tu mateixa ets el focus de la mateixa ràbia.  

La lucidesa de Hannah Gadsby durant poc més d’una hora desactiva totes les distàncies que procures portar a un xou de comèdia. Fent un repàs per la seva vida, indagant en els seus coneixements d’artistes com Van Gogh o Picasso, desmunta tots els mites de la història que ha sigut explicada per homes. I per això el principi: realment els homes, que ens han explicat la història, que ens han dominat, que ens han utilitzat com a muses, verges o putes, que ens han dit com hem de ser i quan ens hi hem d’adaptar... ¿Realment els homes blancs heterosexuals estan a l’altura d’estar a càrrec de tot? Hannah Gadsby ha entès que la seva història no es pot explicar ni des de la comèdia ni des de l’ira. Els homes han de deixar pas a històries com la seva, perquè no són tan excepcionals com ens han volgut fer creure.