Onada feminista

La història dels homes

Fent un repàs per la seva vida, la còmica Hannah Gadsby, indagant en els seus coneixements d'artistes com Van Gogh o Picasso, desmunta tots els mites de la història que ha sigut explicada per homes

2
Es llegeix en minuts
 

  / ANDRES KUDACKI

"La història l’heu explicat vosaltres. El poder és vostre. I si no podeu viure amb això, acceptar una broma o entomar la vostra pròpia tensió sense violència, us heu de preguntar si realment esteu a l’altura d’estar a càrrec de tot". No són meves, les paraules, sinóde Hannah Gadsby a 'Nanette', un espectacle de comèdia ple de vida, de tendresa, d’intel·ligència i també de tristesa. La tensió no és incompatible amb el riure, ni amb l’ira, i a 'Nanette' és molt difícil discernir entre una cosa i l’altra. Hannah Gadsby necessita explicar la seva història de veritat, i fins ara ha explicat la seva història a través de l’humor, però la seva història, que és la de milions d’homes i dones vulnerables, no es pot quedar instal·lada per sempre en la comèdia. Perquè estaria faltant a la veritat.

Notícies relacionades

Tots sabeu, diu, que no hi ha res més fort que una dona trencada que s’ha refet a si mateixa. El públic l’aplaudeix i la reconeix: fa anys que Hannah teoritza i converteix la seva vergonya, el seu pudor i el seu dolor en monòlegs i acudits. Una dona que no encaixa en els cànons que la societat ens ha venut com a normals, una dona que creix en un poble en què l’homosexualitat és considerada un delicte i un pecat, una dona que no ha comprès a la fi que créixer entre homofòbia et converteix en homòfob fins i tot quan tu mateixa ets el focus de la mateixa ràbia.  

La lucidesa de Hannah Gadsby durant poc més d’una hora desactiva totes les distàncies que procures portar a un xou de comèdia. Fent un repàs per la seva vida, indagant en els seus coneixements d’artistes com Van Gogh o Picasso, desmunta tots els mites de la història que ha sigut explicada per homes. I per això el principi: realment els homes, que ens han explicat la història, que ens han dominat, que ens han utilitzat com a muses, verges o putes, que ens han dit com hem de ser i quan ens hi hem d’adaptar... ¿Realment els homes blancs heterosexuals estan a l’altura d’estar a càrrec de tot? Hannah Gadsby ha entès que la seva història no es pot explicar ni des de la comèdia ni des de l’ira. Els homes han de deixar pas a històries com la seva, perquè no són tan excepcionals com ens han volgut fer creure.