L'ADN DE LA SETMANA

Cromosoma Y

La pèrdua del cromosoma Y en algunes cèl·lules a partir d'una determinada edat podria explicar el fet que els homes morin abans

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp39529626 embriones180624171045

zentauroepp39529626 embriones180624171045

És el més petit dels cromosomes i representa un 2% de la dotació genètica en els humans. Però té prou informació per provocar que hi hagi homes i dones. Com que aquesta és una de les diferències més importants que hi ha en la nostra població, qualsevol notícia que en parla causa impacte.

Notícies relacionades

Tots els animals defineixen algun tipus de diferència entre sexes. En els rèptils, que un nou individu sigui mascle o femella depèn de la temperatura de l’òvul fecundat, però en els mamífers depèn de la dotació dels cromosomes. Els embrions que tenen un cromosoma Y desenvoluparan els atributs del mascle, i si no el tenen serà femella. Se sap que el cromosoma Y té entre 50 i 60 gens, i n’hi ha un, el gen Sry, que es posa en marxa al començament del desenvolupament de l’embrió i determina que l’individu tingui les característiques del mascle. Els canvis que es produeixen al cos humà són notables i la investigació ha estat encaminada a entendre com un únic gen té efectes tan generalitzats.

Un article que acaba de publicar un equip internacional ha descobert que l’acció del gen Sry sobre altres gens es duu a terme lluny del cromosoma Y i, sobretot, en un fragment de l’ADN en el cromosoma 17 que posa en marxa alguns dels gens essencials en la formació dels òrgans masculins. En un cas entre 5.500 aquest fragment no compleix la seva funció correctament, i encara que l’individu tingui un cromosoma Y normal no desenvolupa les característiques dels mascles. L’interès per aquest cromosoma ha fet que ‘The New York Times’ s’hi hagi fixat i destaqui que amb freqüència en persones grans algunes cèl·lules el perden. Això no té efecte sobre el sexe, ja format en la joventut, però el cromosoma Y té efectes sobre el sistema immunològic i podria ser que en algun cas aquesta fos la raó de la mort precoç dels homes. També destaca que no hi ha contribució del genoma dels neandertals en aquest petit cromosoma. Si hi ha una agressivitat masculina, no ens vindria d’aquests parents primitius.