EDITORIAL

Per una política migratòria global de la UE

L''Aquarius' és un dramàtic exemple de la desastrosa política migratòria europea

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp43705210 files  in this file photo taken on may 14  2018 migrants loo180611100444

zentauroepp43705210 files in this file photo taken on may 14 2018 migrants loo180611100444 / LOUISA GOULIAMAKI

Encallat entre Itàlia i Malta a l’espera de trobar un port segur després que Espanya li hagi ofert atracar a València, el vaixell ‘Aquarius’ amb 600 persones a bord abandonades a la seva sort en el Mediterrani s’ha convertit en símbol de la desastrosa política migratòria europea. L’encomiable iniciativa del Govern d’Espanya d’acollir per raons humanitàries l’‘Aquarius’ després que el nou Executiu italià tanqués els seus ports perquè no hi atraqués, és un gest que ha de tenir continuïtat. Per exemple, que Espanya compleixi les obligacions adquirides per les quals havia d’acollir 17.000 refugiats. Només s’ha acollit al 14%. 

També és el moment que els membres de la UE entenguin que el problema dels refugiats no es resoldrà tancant ports i fronteres, incomplint els pactes, deixant que el Mediterrani continuï sent una gran fossa comuna o subcontractant tercers països (Turquia, Líbia) perquè facin impenetrables els nostres confins.

Fa falta una veritable política migratòria que sigui humanitària i alhora equitativa i d’obligat compliment per als membres de la UE. Que l’ultradretà i xenòfob Matteo Salvini s’alegri del que qualifica de “primer objectiu assolit” demostra la seva baixesa moral. En el projecte de la Unió no hi poden cabre polítiques o manifestacions insolidàries que portin el germen de la ruptura.