AL COMPTAT

Pans, peixos i pensions

Més que un miracle estem davant d'una cosa molt més prosaica: un pegat i les pastanagues que es reservava el Govern per aconseguir suports pels comptes públics

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp43080209 madrid  26 04 18  debate de los presupuestos del estado en e180426102830

zentauroepp43080209 madrid 26 04 18 debate de los presupuestos del estado en e180426102830 / JOS LUIS ROCA

Podria començar a pensar que el Govern del PP  té poders. O, si m’apreten, certa capacitat de fer  miracles, com ja va demostrar amb la designació de  Luis de Guindos  per a la vicepresidència del Banc Central Europeu (BCE)Luis de Guindos.

Lligar la pujada de les pensions  a l’ augment de l’ IPC, una exigència dels  pensionistes,   que surten al carrer, era impossible. O això repetien des de l'Executiu de  Mariano Rajoy no fa gaire temps.

Conclusió? Un: Pot ser que el que se'ns presentava com a  impossible en realitat no ho fos. Dos: Pot ser que sí que hi havia prou diners, a diferència del que es deia en públic, però es reservava per a altres finalitats com ara rescatar autopistes  fallides o per donar un cop d'efecte per aconseguir suports per als  pressupostos de l'Estat per al 2018. Tant mal feta una cosa com l’altra per la seva frivolitat. I pitjor encara, si era veritat que era impossible o que no hi havia prou fons. En aquest cas estaríem davant del típic pegat, amb el  pacte de Toledo  (de nou), com a convidat de pedra. 160

En qualsevol cas, sembla que la política torna a ser l'art de fer possible l'impossible (o el que deien que ho era),  per obra i gràcia d’un   PNB PNB  que ha sabut  suplir intel·ligentment el buit parlamentari que va deixar l’antiga  CiUCiU  pujada a la muntanya de l’ independentisme.

Al final, les protestes dels pensionistes han calat. Primer, el PP va incorporar precipitadament als pressupostos pujades per a les pensions més baixes i  rebaixes fiscals, fins i tot més grans que les que havia acordat amb amb  Ciutadans, en una espècie de carrera d'anuncis més electoralistes que meditats.

I segon, la rematada: Rajoy no ha tingut problema a dinamitar (ara per ara) la seva pròpia  reforma del sistema de pensions  per obtenir el suport del PNB i agafar oxigen per al que queda de legislatura. Els penebistes han descol·locat tothom reclamant una cosa que no només beneficia la seva autonomia sinó tot el país i ara resulta que, com deia l'eslògan d'una famosa marca esportiva: 'Impossible is nothing' (Res és impossible). 160

Notícies relacionades

¿Estem davant  la translació al tema de les pensions de la cristiana història sobre la multiplicació dels pans i els peixos? Tot és molt més prosaic i en lloc d'un miracle o fenomen sobrenatural estem davant d'una de les "pastanagues" i estratagemes que el ministre d’Hisenda,  Cristóbal Montoro  es guardava a la màniga per negociar els comptes públics.

O pitjor encara, davant la més pura i dura de les improvisacions i, en definitiva, davant d'una visió de les pensions com un  regal  o   una gràcia que concedeixen els governs, pervertint el que en realitat és: un dret.