'Felices los cuatro'

Combatre el masclisme és necessari, però utilitzar de caps de turc gent com Maluma o Pitbull és errar el tret

2
Es llegeix en minuts
ecarrasco40164827 barcelona  17 09 2017 concierto de maluma en el palau sant j180424181139

ecarrasco40164827 barcelona 17 09 2017 concierto de maluma en el palau sant j180424181139 / FERRAN SENDRA

Gràcies a una amiga que l’escolta a totes hores al cotxe, jo també he caigut rendit davant la cançó de Maluma Felices los cuatro. Com vostès ja deuen saber, Maluma està considerat un porc masclista, principalment gràcies al seu tema Cuatro babys, en què, com un adolescent en zel, assegura disfrutar de quatre xatis que sempre fan el que ell els diu i que només obren la boca per al que vostès s’imaginen i que Pitbull ja va deixar ben clar en una de les seves cançons: «Yo te voy a hacer gozar / Tú tienes la boca grande / Vamos, ponla a jugar».

A Pitbull, com a la majoria dels seus congèneres, li agrada que li facin punta al llapis, i ho reconeix amb la descaradura que li és característica, cosa que –juntament amb els seus videoclips envoltat de noies mig despullades– li ha suposat una fama de masclista notable, quan només és la paròdia deliberada, humorística i tongue in cheek d’un masclista genuí.

Sentit de l’humor

Notícies relacionades

Prendre-la amb Pitbull i Maluma és, a més d’una pèrdua de temps i una clara carència de sentit de l’humor, matar mosques a canonades. El reggaeton i un sector del rap parteixen de la base que el més important de la vida és follar, concepte tan primari com vostès vulguin, però en absolut desenraonat. I en el cas de Felices los cuatro, les acusacions de masclisme són insostenibles, perquè estem davant un homenatge a l’amor lliure, a l’absència de gelosia i a la capacitat d’adaptació de l’ésser humà. Vegem-ho: el narrador té una nòvia que s’ho fa amb altres, però a ell li és igual perquè sap que els uneix una cosa molt forta –«Si con otro tú te vas, me importa un carajo porque sé que volverás»–, i, a més, l’home aprofita les absències de la seva nòvia per beneficiar-se’n una altra («Vamos a ser feliz, vamos a ser feliz, felices los cuatro, y agrandamos el cuarto»). ¿És aquesta una actitud masclista? ¿Que potser Maluma amenaça de matar la que li posa les banyes? No, ¡més aviat s’apunta a la festa i s’aprofita dels seus avantatges! No em sembla una actitud gaire masclista, francament. ¡Però si Felices los cuatro és un cant al fatalisme humà i la tolerància sexual! Per quatre dies que hem de viure, és millor no amargar-se: aquest és el subtext d’una cançó estupenda que, a més, posa de bon humor a qui l’escolta (la meva amiga i jo som ferms partidaris del sing along.

Combatre el masclisme és just i necessari, però utilitzar de caps de turc gent com Maluma o Pitbull és errar el tret: a la seva manera simplista, els pobres només volen hasernos gosar