PIRATERIA, A L'ALÇA

De lector a lector

Abans de fer clic sobre l'enllaç d'una descàrrega il·legal, penseu què passaria si aquell llibre no existís

1
Es llegeix en minuts
fcasals11553282 dpa37 fr ncfort  alemania  13 10 09 vista de un ebook en una161017143353

fcasals11553282 dpa37 fr ncfort alemania 13 10 09 vista de un ebook en una161017143353 / UWE ANSPACH

Males notícies per al món del llibre. Les descàrregues il·legals van augmentar el 2017 el 2%. 419 milions de descàrregues davant les 374 del 2016, cosa que significa que més de 3.600 milions d’euros van ser sostrets al sector editorial. És a dir (de l’últim a la primera baula de la cadena) a llibreters, distribuïdors, comercials, impressors, enquadernadors, productors i venedors de paper (i de tinta, i de maquinària d’impremta), correctors de proves, traductors, redactors editorials, editors, dissenyadors de cobertes i autors. Per no parlar de comptables, responsables de comunicació, encarregats de la venda de drets d’autor o tot tipus de personal subaltern associat a editorials, impremtes o llibreries. Un munt de gent la feina dels quals s’està menyspreant, oblidant i destruint. I tot en un sol clic. 

Fa poc em vaig comprar l’últim llibre de Maggie O’Farrell, una autora que admiro i segueixo. M’emociono cada vegada que treu nova novel·la, perquè sé que em proporcionarà diverses hores d’absoluta felicitat. Podria descarregar-me els seus llibres per internet, gratis, ràpidament, fàcilment i impunement, però, per descomptat, no penso fer.

La meva manera d’admirar consisteix a respectar el treball dels altres. Compro els llibres d’O’Farrell

Notícies relacionades

–i animo a altres a comprar-los– perquè desitjo que segueixi escrivint. Desitjo que rebi el 10% (menys impostos i comissions de representants) del que jo pago per l’exemplar; desitjo que molts facin el mateix perquè mai hagi de plantejar-se deixar d’escriure. No vull que O’Farrell obri un bar o desenterri un antic títol acadèmic oblidat. Vull que escrigui. Com més, millor.

Potser un dia tindrem polítics que respectaran i protegiran els drets d’autor. Per ara, més val apel·lo als lectors, perquè soc una d’ells. I de lector a lector, us prego: abans de fer clic sobre l’enllaç d’una descàrrega il·legal, penseu què passaria si aquell llibre no existís. Si no hagués d’existir mai perquè ara el seu autor viu de servir copes.