Una altra jugada de VAR

El gol de Iago Aspas amb el braç hauria sigut fàcilment detectable amb el videoarbitratge

2
Es llegeix en minuts
jcarmengol42975389 barcelona s spanish forward paco alcacer  r  scores a goal b180417223521

jcarmengol42975389 barcelona s spanish forward paco alcacer r scores a goal b180417223521 / MIGUEL RIOPA

No sé què s’ha de fer perquè s’acabi impartint justícia en el món del futbol. L’esport, per definició, és una activitat on ha d’imperar el fair play i en què ha de guanyar el millor per mèrits propis, no per circumstàncies estranyes o afegides que no tenen res a veure amb el joc. L’immobilisme del futbol l’ha portat a unes altes cotes d’injustícia.

La tasca de l’àrbitre és tan difícil que no li aniria gens malament una ajudeta de les noves tecnologies, però sembla que aquesta  evidència topa amb els que prefereixen avivar la polèmica, la rivalitat i el fanatisme exacerbat gràcies a jugades clau que tindrien una resolució més adequada amb el simple fet de donar  un cop d’ull a una gravació.

A Balaídos es van produir ahir dues noves jugades típiques de las que es podrien rearbitrar perfectament si la Lliga espanyola, una de les millors del món (deixem-ho així), introduís per fi el videoarbitratge (VAR) en els seus partits. Iago Aspas va marcar l’empat definitiu (2-2) ajudant-se clarament del braç esquerre per empènyer la pilota a la xarxa després d’un rebot en el porter blaugrana Ter Stegen. No es tracta, en aquest cas, de discernir si eren mans voluntàries o no, perquè el fet és que, en cas de no haver existit, la pilota hauria pres altres camins i no hauria entrat a la porteria. Va ser una jugada molt embolicada i, per tant, difícil de veure en primera instància (de fet, gairebé no hi va haver protestes), però una simple repetició de la jugada hauria descobert a l’equip arbitral una irregularitat tan flagrant.

¿Bota d'Or en joc?

Notícies relacionades

En un altre pla menys decisiu, però igualment curiós, la repetició reiterada de la jugada de l’1-2 blaugrana va permetre arribar a la conclusió que l’autor del gol havia sigut Paco Alcácer, quan a primera vista tothom li havia donat l’autoria de la diana a Paulinho. La pilota, en definitiva, va entrar, i no té més importància. ¿O sí? ¿Què hauria passat si el protagonista hagués sigut Messi i s’estigués jugant la Bota d’Or amb l’egipci del Liverpool Salah precisament en aquella jugada?

El VAR i el seu germà petit, l’ull de falcó importat del tennis, són dues eines que, tard o d’hora, tindran el protagonisme que es mereixen en el futbol. Cal aplicar-les bé, sens dubte, perquè aquest és un esport que no admet interrupcions constants. Cal acotar-ne l’ús, però s’han d’utilitzar. El Mundial de Rússia d’aquest estiu serà un bon banc de proves per comprovar de quina manera és més eficaç l’aplicació del VAR, per un altre costat un sistema de videoarbitratge que ja s’aplica a les lligues d’Alemanya, Itàlia, França, Holanda i fins a Qatar, entre d’altres.