Aires de canvi a l'Aràbia Saudita

Benvingut, 'Mr. Everything'

El príncep hereu saudita vol demostrar que ell és qui mana i assegurar-se el futur del règim

2
Es llegeix en minuts

zentauroepp41734376 people walk during king abdulaziz camel festival in rimah go180201104818 / FAISAL AL NASSER

zentauroepp41734376 people walk during king abdulaziz camel festival in rimah go180201104818
fcasals42882576 opinion  ilustracion  de leonard  beard180411182752

/

El que s’ocupa de tot. Així anomenen Mohammed bin Salman. El príncep hereu de l’Aràbia Saudita és també ministre de Defensa i primer ministre adjunt, dirigeix la intervenció militar al Iemen, supervisa els plans de reforma econòmica del país i pilota la creació d’un fons sobirà valorat en uns dos bilions de dòlars.

Els dirigents de mig món volen reunir-se amb ell, alguns interessats en el paper que desenvolupa al Pròxim Orient, d’altres amb la vista posada en suculents negocis. En les últimes setmanes, el príncep saudita ha visitat Londres, Washington i París. Ara li arriba el torn a Madrid.

Les relacions entre Espanya i l’Aràbia Saudita han estat marcades per tres factors: les relacions entre les cases reials, els contractes multimilionaris i, relacionat amb tots dos, la controvèrsia política i social. Curiosament, en aquesta ocasió la visita de l’hereu saudita no ha provocat, per ara, reaccions aïrades. En altres països sí que ho ha fet. Potser estem distrets amb altres temes. O potser no interessa. En qualsevol cas, aprofitem l’ocasió per calibrar el perfil del convidat. Mohammad bin Salman està fent grans esforços per projectar una imatge de canvi. ¿Quant hi ha de cert?

Mohammad bin Salman té 32 anys. Aspira a regnar aviat i durant molts anys. Això es concreta en dos objectius: demostrar a tothom que ell és qui mana iassegurar-se la viabilitat del règim. Per al primer aspecte, i amb el suport del seu pare, ha apartat altres prínceps de la carrera successòria. També va promoure una campanya anticorrupció que va implicar arrestos i confiscació de béns d’influents membres de la casa reial.

Per apuntalar la sostenibilitat del règim, Mohammed bin Salman necessita reformar l’economia. El pla passa per aprofitar els ingressos del petroli per diversificar l’economia, atraure inversió estrangera i millorar el capital humà del país. Algunes de les reformes són gestos amb les dones i els joves, però en cap cas s’haurien d’interpretar com l’antesala d’un procés de liberalització política.

Notícies relacionades

Que ningú s’enganyi. Mohamed bin Salman aspira a governar i a silenciar qualsevol veu discrepant. Amb ell les decisions es prenen verticalment, preval la rapidesa i la immediatesa. Hi ha menys aversió al risc i el cas més clar és la política exterior. Podríem citar el bloqueig a Qatar o el cas Hariri, però la seva primera i més polèmica decisió va ser implicar-se a fons en la guerra al Iemen. 

D’això ja fa tres anys. La guerra costa al tresor saudita 200 milions de dòlars al dia, ha provocat una de les pitjors emergències humanitàries del planeta i no es veu la llum al final del túnel. Mr. Everything, com el coneixen a l’Aràbia Saudita,  arriba a Espanya en un moment convuls per a Pròxim Orient i en què l’Aràbia Saudita està guanyant protagonisme. No obstant, l’agenda dels seus interlocutors estarà més centrada en els contractes que en la geopolítica.