Editorial

Cifuentes arruïna la convenció del PP

La imatge de regeneració de Ciutadans quedarà afectada si no impulsa la caiguda de la presidenta madrilenya

1
Es llegeix en minuts
42808469 60cifuentes ok

42808469 60cifuentes ok

Sobrepassat en algunes enquestes per Ciutadans com a primer partit, el PP preparava la convenció de Sevilla per recuperar el vot conservador que se n’ha anat al partit d’Albert Rivera. Havia de debatre, entre altres qüestions, sobre propostes com una llei de llengües per garantir l’ensenyament del castellà a totes les autonomies –per cert, podria aprofitar per promoure la presència del català, l’eusquera i el gallec a tot Espanya–; una llei contra la violència infantil, millores en la llei de protecció de víctimes del terrorisme o mesures contra el gihadisme i d’atenció a les famílies de desapareguts. Tot ha sigut sepultat per la garrotada que significa l’alliberament a Alemanya de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i, sobretot, per l’escàndol del màster de la presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes. 

El cas del màster ha arruïnat la convenció sevillana del PP perquè la posició de Cifuentes és cada dia més insostenible després de quedar en evidència les seves mentides i les falsedats documentals a la Universitat Rei Joan Carles, que li va atorgar un títol per a l’obtenció del qual ni va assistir a classes ni es va presentar a exàmens i hi ha seriosos dubtes que presentés el treball final, que no apareix enlloc. Pressionat per la moció de censura del PSOE amb el suport de Podem, Ciutadans, que es resistia a retirar el suport a Cifuentes, va llançar un ultimàtum en què emplaçava el PP a recolzar una comissió d’investigació o, en cas contrari, demanaria la dimissió de la presidenta. Dues hores després, el PP va acceptar la comissió, «si és d’acord amb el reglament de l’Assemblea», però aquesta maniobra només servirà, en el millor dels casos, per guanyar temps. En el pacte d’investidura de Ciutadans amb el PP madrileny hi ha un punt que preveu la dimissió de càrrecs públics que hagin falsificat el seu currículum. El màster fraudulent de Cifuentes compleix aquest punt i el supera en gravetat. Per això sorprèn que Rivera, tan exigent en altres casos, sigui ara condescendent.

Rajoy ha reiterat el seu suport a la presidenta madrilenya, amb la condició que caldrà esperar a saber el que digui la justícia. En qualsevol cas, la dimissió de Cifuentes o la seva revocació amb la moció de censura és inajornable. Ciutadans serà responsable si això no passa i la seva imatge de regeneració quedarà molt tocada.