Editorial

El Brasil, de l'esperança a l'abisme

La fractura i polarització social es reflecteixen en les manifestacions multitudinàries a favor i en contra de l'expresident Lula

1
Es llegeix en minuts
jcarbo42757745 lula180404170923

jcarbo42757745 lula180404170923 / Leo Correa

El Brasil, un país que ha sigut la gran esperança democràtica de l’Amèrica Llatina i també econòmica per les seves enormes riqueses naturals, s’encamina cap a una greu crisi política que pot retrotreure aquell enorme país a un passat d’infausta memòria. El soroll de sabres que s’ha sentit en els últims dies hauria de ser un senyal d’alarma. La polarització social que ha baixat al carrer en manifestacions multitudinàries a favor i en contra de l’expresident Luiz Inácio Lula demostren una fractura profundíssima en una societat que havia dipositat en aquest polític, i dues vegades, la seva confiança guanyada a pols des dels seus temps d’obrer metal·lúrgic i sindicalista. Fins i tot ara, i malgrat l’oposició al carrer, és el candidat que reuneix més consensos per a les eleccions de l’octubre vinent.

La seva entrada a la presó decidida amb un estret marge pel Tribunal Suprem Federal per una condemna per corrupció en un dels molts serrells del cas Lava Jato, un escàndol que ha estès els seus tentacles per diversos països sud-americans, és vista com una revenja de les elits. Amb una criminalitat en augment i l’Exèrcit fent tasques policials a Rio de Janeiro, amb un Govern d’una debilitat màxima, una corrupció generalitzada, amb una frenada econòmica i una limitada capitalització dels Jocs Olímpics del 2016, les circumstàncies semblen favorables per a un motí, civil o militar, que s’ha d’evitar costi el que costi.