Facebook com a amenaça

El nou debat consolida la idea que les xarxa de Zuckerberg és un Frankenstein perillós difícil de dominar

1
Es llegeix en minuts

Fa uns mesos, antics executius i inversors de Facebook van criticar amb extrema duresa la xarxa social perquè «explota la vulnerabilitat en la psicologia humana» o, com va afirmar Chamath Palihapitiya, exvicepresident, perquè «està destruint la manera com funciona la societat». No van ser acusacions menors, anaven a l’essència mateixa d’un gegant que, segons ells, «amenaça la salut pública i la democràcia».

Ara, aquells comentaris genèrics s’han concretat en un cas que promet ocupar moltes portades les pròximes setmanes. La consultoria política Cambridge Analytics –fundada per Steve Bannon, assessor de Trump i un dels cervells de la nova extrema dreta supremacista, i pel milionari i amic del president Robert Mercer– va aconseguir de manera irregular l’any 2014 les dades de 50 milions de nord-americans, amb l’afany d’elaborar patrons de conducta i influir i manipular els votants a les presidencials de l’any 2016.

L’escàndol és majúscul perquè la informació va partir d’un suposat projecte acadèmic que va derivar, sense que Facebook apliqués prou mecanismes de protecció, cap a una fenomenal arma estratègica. La caiguda del 7% a la borsa pot ser només un avanç del que espera a la companyia de Mark Zuckerberg: investigacions del Congrés, possibles multes, tempesta mediàtica i, especialment, la consolidació de la idea que Facebook és un Frankenstein perillós difícil de dominar.