LA CLAU

Els presos, a casa

Per normalitzar Catalunya i estabilitzar Espanya, és indispensable que l'excarceració de l'exconseller Joaquim Forn no sigui una excepció

1
Es llegeix en minuts

Primers signes de distensió en la guerra freda entre l'Estat i els líders del procés. Amb fil directe amb la Moncloa, Julián Sánchez Melgar, fiscal general de l'Estat, ordena facilitar l'excarceració de Joaquim FornJoaquim Forn per raons «humanitàries» –va donar positiu en el test de la tuberculina– i polítiques, sent de més pes aquestes últimes: el públic abandonament de la política, que dilueix el risc de reincidència, i el rebuig a l’unilateralisme de Carles Puigdemont, expressat sense embuts al locutori d’Estremera. Significativament, el fiscal del Suprem acata l’ordre de la superioritat «per imperatiu legal». 

Jordi Sànchez, que juntament amb Jordi Cuixart ja compta 155 nits en presó preventiva, fa un pas més en la via del desistiment: no només renuncia a la seva inviable investidura, sinó que s’ofereix a entregar en penyora l’escó del 21-D, evidenciant així que li importa més recuperar la llibertat que reprendre l’activitat política. Moviment, el del líder de l’ANC, que podria aplanar la seva posada en llibertat sota fiança i la del president d’Òmnium, a més a més de la de l’exvicepresident Junqueras. Quan es formi Govern sense el seu concurs, al líder d’ERC l’entrega de l’acta de diputat li hauria de ser suficient per tornar a casa.

Les coses de menjar

Notícies relacionades

Sense perjudici de la sentència que dicti el Suprem, relaxar les mesures cautelars imposades als líders independentistes no fugits és un dels instruments de l’Estat per propiciar l’indispensable desglaç. Tots els presos han de tornar a casa com més aviat millor si en veritat es desitja la normalització política a Catalunya... i l’estabilitat governamental a Espanya. Oblidin l’èpica buida i la sacralització de les lleis; aquí parlem de les coses de menjar. A postconvergents i postrepublicans els urgeix recuperar el poder, després de cinc mesos de traumàtica abstinència. I Rajoy necessita posar fi aviat al 155 perquè el PNB pugui cobrar-se el xec pressupostari i li permeti acabar el mandat, surfejant sobre l’onada demoscòpica de Ciutadans i les marees d’indignació social.