LA CLAU

¡Prou de jugar amb els pensionistes!

Després de l'estèril monogràfic del Congrés de dimecres, tornin ses senyories al Pacte de Toledo i deixin de prendre el pèl als jubilats. I no se n'oblidin, dissabte tornen a sortir al carrer

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42074840 madrid 14 02 2018 pleno del congreso de los diputados  sesi 180214095116

zentauroepp42074840 madrid 14 02 2018 pleno del congreso de los diputados sesi 180214095116 / JUAN MANUEL PRATS

El Pacte de Toledo va néixer el 1995 amb el suport de tots els partits polítics per treure les pensions del fangós debat partidista. Aquell mateix any, la comissió formada per tots els grups va publicar 15 recomanacions per fer sostenibles les pensions en el futur, document que va servir de base per a un acord entre el Govern i els sindicats el 1997. En els últims anys, el sistema s’ha modificat: el 2007, amb Govern del PSOE, es va ampliar a 15 els anys de cotització necessaris per cobrar la jubilació; el 2011, també amb el PSOE, es va allargar l’edat de jubilació dels 65 als 67 anys, i el 2013, amb el PP, es va eliminar la vinculació a l’IPC i es va introduir el factor de sostenibilitat.

Notícies relacionades

Després de la crisi econòmica més important de la democràcia, en què es van destruir 3,7 milions de llocs de treball i es va buidar la guardiola de les pensions, el Pacte de Toledo es va tornar a reunir el 2016 per buscar consensos sobre com garantir les pensions del futur. Prometia ser el primer gran acord de legislatura, però el pacte mai va arribar. A aquestes altures no hi ha ni un sol consens. Les negociacions es van bloquejar durant la primavera a causa del procés de primàries del PSOE, que va culminar amb l’elecció de Pedro Sánchez. Després, la crisi catalana es va intensificar, el PNB va retirar el seu suport al PP i el Govern no va poder aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat.

La crispació política ha arraconat el Pacte de Toledo. I les manifestacions multitudinàries dels jubilats han tornat el debat a l’arena política de la qual va sortir fa 20 anys. El PP promet rebaixes d’impostos als pensionistes sempre que s’aprovin els Pressupostos. El PSOE pretén imposar un impost a la banca per finançar les prestacions (¿per què no les elèctriques, les constructores o les tecnològiques?). Ciutadans ha tornat a exercir de suport del Govern i va contribuir dimarts a aturar el debat al Congrés sobre la proposta de Podem per apujar les pensions. Després de l’estèril monogràfic d’ahir al Congrés, tornin ses senyories al Pacte de Toledo i deixin de prendre el pèl als jubilats. I no se n’oblidin, dissabte tornen a sortir al carrer.