tensió amb rússia

Els amics de Putin

Res sembla prou eficaç a l'hora de perseguir la participació russa en actes delictius a l'exterior

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42483239 files  in this file photo taken on december 06  2017 a man l180312175413

zentauroepp42483239 files in this file photo taken on december 06 2017 a man l180312175413 / YURI KADOBNOV

Bill Browder era un jove americà a qui esperava una incerta carrera financera quan se li va encendre la brillant llum que canviaria la seva vida per sempre: la gran oportunitat que el desmantellament dels antics conglomerats empresarials soviètics suposava per a qualsevol que tingués prou ambició i uns quants diners.

Per no allargar-nos: Browder va aconseguir convertir-se, a través del fons d’inversió que va crear, en un dels principals inversors estrangers a Rússia… fins que va topar amb Vladímir Putin. Comença llavors tota una sèrie de peripècies que arriba al dramatisme més gran amb la mort a la presó, i entre acusacions de violacions de drets humans per part de les autoritats russes, de Serguei Magnitski, un dels seus advocats. A qui li interessi, pot seguir la història a Notificación roja (Capitán Swing, 2016), un relat autobiogràfic amb tota la intriga d’una novel·la negra del segle XXI.

El cas és que Browder, en la seva lluita contra el poder més fosc del Kremlin, va ser un element clau en la Magnitsky Act, la llei nord-americana del 2012 que busca sancionar individus russos involucrats en casos de corrupció. La teoria és simple. Res sembla prou eficaç a l’hora de perseguir la participació russa en actes delictius a l’exterior. Les sancions perjudiquen, sobretot, el ciutadà comú i corrent. No hi ha manera d’atacar ni l’Administració ni, per descomptat, el seu president. Però sí que es pot «picar» on de debò fa mal: les fortunes dels seus amics, un ampli grapat d’oligarques que disfruten de la seva riquesa als llocs més sofisticats del planeta i que són un suport essencial per al règim.

Més sancions

D’aquí ve que aquests dies s’evoqui tant Magnitski al Regne Unit. Tots els indicis recollits pel Govern britànic apunten que Rússia està darrere de l’atac amb un agent nerviós que ha portat a un pas de la mort l’exespia rus Serguei Skripal i la seva filla, que ha afectat greument un policia i que ha deixat terroritzada pels seus possibles efectes la població de l’habitualment tranquil·la Salisbury.

I plou sobre mullat: fa uns quants anys la mort a Londres per poloni 210 d’un altre exmembre dels serveis secrets russos, Aleksandr Litvinenko, ja va topar amb la impossibilitat d’extradir i portar a judici el suposat autor de l’assassinat.

Notícies relacionades

Així que ja s’estan alçant nombroses veus perquè el Govern de Theresa May sancioni activament alguns dels nombrosos oligarques russos que han invertit la seva riquesa en el mercat immobiliari de la capital britànica, amb l’esperança que tingui el seu corresponent efecte al Kremlin.

També s’havien sentit aquests dies enrere veus que cridaven a un possible boicot del Mundial de Rússia de l’estiu que ve, al qual estarien disposats a sumar-se altres països com Austràlia, Polònia o el Japó. Però podria tenir conseqüències molt negatives per al futur del futbol britànic, així que s’ho han pensat millor. De moment l’objectiu serà, tot sembla indicar, els amics de Putin.