Anàlisi

Espies i aires de guerra freda

Les cancelleries occidentals estan altament preocupades per les operacions russes

2
Es llegeix en minuts

Investiguen el possible enverinament d’un antic espia rus / ATLAS

Un oficial d’alt rang ven a un servei d’intel·ligència estranger la identitat d’agents. La traïció és descoberta i l’espia es declara culpable. Anys més tard, en una terminal d’un aeroport centreeuropeu, es produeix un intercanvi d’agents. El militar entra en l’intercanvi i opta per exiliar-se al país amb el qual va fer negocis. Gairebé una dècada després, l’home es desploma inconscient una tarda de diumenge. L’exposició a una potent substància sintètica, potser administrada al llarg de mesos, sembla ser la causa del seu crític estat. La mare pàtria no admet traïdors, però nega tenir res a veure amb el «tràgic» esdeveniment.

Aquesta història, digna del millor Le Carré, ocupa aquesta setmana portades de diaris i informes d’intel·ligència, després que el rus Serguei Skripal, el seu protagonista, fos trobat en tals circumstàncies en un centre comercial del Regne Unit i la seva biografia sortís a la llum. El Kremlin, lògicament, nega la major, però el succés porta a la memòria el cas de l’expia Aleksandr Litvinenko. No hi ha més proves de la seva implicació, més enllà de les conjectures i els gens dissimulats recels.

No obstant, les conseqüències de l’atemptat excedeixen amb molt les seves circumstàncies particulars. La diferència entre Litvinenko i l’actual cas Skripal és que el context internacional ha canviat de manera radical. Com ha assenyalat la investigadora del Real Instituto Elcano, Mira Milosevich-Juaristi, Rússia ha passat de ser un «soci estratègic» per a la Unió Europea a ser el seu «desafiament estratègic més important». Per tant, el que llavors tan sols va suposar incrementar la tensió entre Londres i Moscou, ara pot augmentar l’enfrontament entre els Estats Units i la Unió Europea, en un costat, i Rússia, a l’altre.

Les cancelleries occidentals estan preocupades per les operacions russes en una complexa zona grisa del conflicte que impedeix certament atribuir autories o efectes, però que representen un desafiament indefugible. La Unió Europea i els Estats Units desconfien de Rússia, convençuts que el Kremlin s’ha decidit per una estratègia ofensiva i de ruptura (fins i tot violenta) de l’statu quo. Rússia dona per morta tota relació amb els que en un altre temps van ser socis, segura que darrere de les propostes de negociació i diàleg només s’hi amagava la voluntat de minorar la seva sobirania.

Notícies relacionades

En aquest conflicte, les percepcions ho són tot. Cada episodi se situa ara sota les lents d’aquestes friccions i amenaces. Els incidents, els errors d’interpretació poden provocar un dilema de seguretat fatídic. Tot en un moment en què fins i tot Trump i Putin semblen voler entrar en una nova carrera armamentística trencant la lògica mateixa de la dissuasió. «Les armes han d’estar sempre a punts, però no s’han de fer servir mai», escrivia l’estrateg Bernard Brodie en plena guerra freda.

Skripal quedarà aquí i el seu cas alimentarà columnes i novel·les. Res més. El més perillós són aquelles ombres sobre el tauler. El més perillós són aquests aires de vella nova guerra freda.