LLARG TERMINI

Xatejar amb els morts

L'MWC hauria de ser un fòrum en què també s'analitzés des del vessant ètic i humà l'impacte de la tecnologia en la societat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42331388 robot esade180227171603

zentauroepp42331388 robot esade180227171603

En un dels capítols de la segona temporada de la sèrie distòpica Black Mirror (Netflix) Black Mirror (Netflix)Black Mirrorla jove protagonista perd la seva parella i decideix provar un sistema d’intel·ligència artificial disponible en el mercat. Es tracta d’un bot de conversa que es genera amb el bolcat de les xarxes socials, dades, fotografies, àudios i mails que el difunt ha produït al llarg de la seva vida. El resultat permet crear un sistema de missatgeria amb el qual ella pot xatejar de la mateixa manera com ho faria amb el difunt si aquest fos viu. Posteriorment, comencen a parlar per telèfon (el sistema emula la veu del mort) i, finalment, crea un robot de companyia amb les seves característiques emocionals i intel·lectuals.

Es tracta de ciència-ficció, ¿no? De moment, sí. Però a nivell tecnològic la intel·ligència artificial està avançant molt ràpidament cap a la possibilitat real de crear un sistema similar gràcies a les dades recopilades. De manera que al final serà únicament una qüestió de decisió humana llançar al mercat o no una tecnologia que permeti xatejar amb els morts. Altres tecnologies també estan evolucionant a una velocitat impressionant: la ràpida gestió de les dades, la capacitat de transmissió i emmagatzematge d’aquestes dades, la robòtica avançada, la domòtica per dirigir a distància objectes o automatitzar una vivenda o un edifici, etcètera.

Com a mostra d’això, aquestes tecnologies i les seves possibilitats han centrat una vegada més l’edició del Mobile World Congress (MWC) d’aquest any. S’han presentat simpàtics robots, terminals de mòbils que incorporen el reconeixement de la veu i la gestualitat de la cara i les operadores han volgut explicar com es desplegarà el 5G a Europa. La intel·ligència artificial, sense arribar als nivells futuristes de la ficció de Black Mirror, ha sigut un dels temes estrella del saló, que ha atret 107.000 visitants a la capital catalana.

L’evolució de l’MWC diu molt del ritme al qual galopa el món. Ha anat evolucionant per passar de ser un certamen en què es presentaven gadgets, a un en què s’analitzen les línies de futur de la tecnologia i la seva convergència amb la societat. El Mobile World Congress ens esbossa i presenta el món que ve. Però no ens dona la mesura de l’impacte que tindrà en la societat la interconnexió, la gestió de grans volums de dades, la bretxa digital o l’aplicació de la intel·ligència artificial o la robòtica. 

Notícies relacionades

Amb més de 7.700 consellers delegats reunits durant quatre dies a Barcelona i tot el focus mediàtic, aquest certamen és un gran fòrum per fer negocis a gran escala i per reflexionar sobre les tendències. Però fins i tot ho és més per reflexionar sobre com les tecnologies que s’hi exhibeixen i es comercialitzen a gran escala poden arribar a tot el món, millorar la qualitat de vida i crear un món millor, no pitjor. 

Innovació no sempre és igual a progrés, això ho saben bé els historiadors. Els Estats tenen poder per regular, però la indústria ha d’acompanyar el seu desenvolupament a la sostenibilitat social i d’això es parla poc o gens a l’MWC. Seria una gran oportunitat per al 2019.