Anàlisi

La ruleta russa de Trump

El president força la dimissió d'alts càrrecs republicans de l'FBI i departament de Justícia perquè té alguna cosa a amagar

2
Es llegeix en minuts

Donald Trump semblava redreçar la seva presidència després de l’aprovació de la reforma tributària i la retallada d’impuestos. A curt termini continuarà generant més inversions substancials de multinacionals als EUA i pujades de salaris. Però segurament no aconseguirà incrementar la taxa de creixement sostenible no inflacionista i elevarà el deute nacional. L’economia ja creixia a velocitat de creuer quan Trump va ser elegit, però la seva aposta per un estímul molt qüestionable va fomentar eufòria entre els inversors i empresaris.

Trump ha aconseguit per als seus votants l’aprovació per part d’un Senat amb una mínima majoria republicana d’un jutge del Suprem i 12 jutges federals, i espera la confirmació de 48 més. Ha eliminat regulacions mediambientals i laborals perquè s’acceleri l’extracció i exportació de petroli, gas natural i carbó. Els negociadors de Trump mantenen una ambigüitat calculada sobre la continuïtat de Tractat de Lliure Comerç, altres acords comercials, i els pactes amb l’Iran i el de París sobre el clima.

Des d’una òptica unilateral que anteposa els interessos dels EUA, la base de Trump i fins i tot de la majoria de l’opinió pública de la primera potència mundial no té temps per distingir entre promeses grandioses i resultats concrets. Abans de la pitjor caiguda borsària als EUA des del brexit que es va produir l’última setmana, s’havia generat 6,9 bilions de dòlars de capitalització borsària des de l’elecció de Trump, gairebé la meitat de l’acumulada durant els dos mandats d’Obama. Però aquest increment també és atribuïble al creixement més robust i sincronitzat de l’economia internacional el 2017 (3,7%) entre els països desenvolupats (2,3%) i els emergents i en vies de desenvolupament (4,7%) des de la crisi financera internacional, fet que obliga els bancs centrals a apujar els tipus per evitar un repunt de la inflació.

   

Notícies relacionades

El quadro macroeconòmic als EUA segueix sent sòlid, però els índexs borsaris han perdut els guanys acumulats. La perspectiva d’haver de declarar davant el fiscal Robert Mueller explica la seva tàctica de coordinar amb els republicans a la Cambra de Representants l’elaboració d’un informe incomplet per desacreditar les cúpules de l’FBI i de Justícia. Els EUA tenen 2,8 milions d’empleats federals, una premsa ferotge i institucions que resistiran aquest atac del poder executiu i legislatiu.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Va ser el Kremlin qui va revelar que el director de la CIA va rebre a Washington els caps dels tres principals serveis d’intel·ligència russos. Trump colla Mueller perquè acabi la seva investigació perquè té por que els imputats segueixin col·laborant amb ell. El president força la dimissió d’alts càrrecs republicans de l’FBI i el departament de Justícia perquè té alguna cosa a amagar. Si persisteix en la seva conducta perjudicarà les perspectives dels republicans en les eleccions de novembre. I ara ja no pot presumir de rècords de la borsa.