El TC bloqueja Puigdemont

El Constitucional converteix en virtualment impossible la investidura del fugat candidat de JxCat

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Constitucional (TC) va mostrar ahir un estret i improbable camí per a la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat: ni vot delegat, ni intervenció via telemàtica, només una investidura presencial serveix al candidat de Junts per Catalunya per convertir-se en president del Govern. Això sí, atès que sobre seu penja una ordre judicial de recerca i captura i ingrés a la presó, per poder participar al ple d’investidura ha de tenir una autorització judicial. És a dir, presentar-se a Espanya, entregar-se i ser autoritzat pel jutge a assistir a la investidura. D’aquesta manera, el TC bloqueja de facto la investidura del fugat expresident de la Generalitat.

Després de diverses hores de reunió, l’alt tribunal va posposar la seva decisió sobre si admetia a tràmit el recurs del Govern de Mariano Rajoy contra la resolució del 22 de gener en la qual el president del Parlament, Roger Torrent, va proposar Puigdemont com a candidat a la investidura. Però, com a mesura cautelar, va suspendre les resolucions dictades per Torrent i va exposar les condicions en les quals s’ha de celebrar el ple de dimarts que ve. Ara, tant Torrent com la Mesa del Parlament saben quina és la situació legal amb la qual afronten aquest delicat ple d’investidura. Torrent en el seu moment va dir que no cometria il·legalitats, i el TC li mostra quin és el camí, molt estret, pel qual pot transitar per ser fidel a les seves pròpies paraules.

El president del Parlament i la Mesa tenen una transcendental decisió davant d’ells. Si respecten els camins que indica el TC, Puigdemont no pot ser el candidat, llevat que s’entregui i que el jutge Pablo Llarena li permeti assistir al ple, una situació altament improbable. Per tant, si desobeeix el TC, i es porta a terme la sessió d’investidura via telemàtica o amb delegació de vot, el Parlament tornarà a endinsar-se en la situació que ja es va viure els passats 6 i 7 de setembre, i això és una cosa que Catalunya no es pot permetre. La irresponsabilitat, les argúcies i les astúcies han arribat al seu fi amb la decisió del TC. Catalunya necessita estabilitat i un Govern, com va dir Torrent mateix, que sigui capaç de governar des del primer minut de la seva presa de possessió. No sembla que Puigdemont estigui en disposició d’encapçalar aquest tipus d’Executiu.