Reivindicacions policials

¿És l'equiparació salarial?

Potser la manifestació de policies i guàrdies civils a Barcelona anava d'una altra cosa no reflectida en el lema de la pancarta

1
Es llegeix en minuts
polis-barcelona

polis-barcelona

Dissabte passat vam veure una manifestació de policies a Barcelona amb el pretext de la reivindicació d’una equiparació salarial de la Policia Nacional i la Guardia Civil amb els cossos policials que depenen d’administracions autonòmiques. Qualsevol col·lectiu té dret a reivindicar millores de les condicions laborals i és molt lícit que s’organitzin per fer-ho. Ara bé, també és cert que aquestes reivindicacions no han tingut en compte que hi ha substancials diferències en aspectes que van més enllà del salari, com ara l’accés a l’habitatge o bé l’edat de jubilació, que en cap cas situen en una posició d’avantatge als agents dels cossos policials dels territoris amb una voluntat històrica d’autogovern. 

Afany recentralitzador

Això em porta a pensar en aquella cantarella que hem sentit al llarg dels darrers anys sobre el suposat dispendi que fan les autonomies –focalitzada especialment en Catalunya- rere la qual s’hi amaga un afany recentralitzador i una voluntat d’esborrar del mapa qualsevol singularitat territorial.

Notícies relacionades

Hi ha alguns elements més d’aquella manifestació que porten a dubtar de quines eren les seves intencions. Per exemple, el Ministeri de l’Interior, que és de qui depèn el sou dels policies espanyols, té la seu al passeig de la Castellana de Madrid i no pas a Barcelona. Que la manifestació fos convocada a la capital catalana després dels episodis de violència policial del referèndum de l’1 d’octubre no em sembla que sigui una casualitat. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Al mateix temps, que els líders polítics presents a la capçalera de la manifestació fossin Xavier García Albiol i Inés Arrimadas també és significatiu. El primer és membre del partit que governa Espanya, responsable d’un sou que els policies consideren baix. La segona és membre d’un partit que va ser clau per a conformació d’un govern del PP i que va contribuir aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat del 2017. Potser la manifestació anava d’una altra cosa que no estava reflectida en el lema de la pancarta.