ANÀLISI

Llibres en dies de derbi i nul·la empatia

1
Es llegeix en minuts
olerin35359994 television la1 tve    torres en la cocina  estrena una nueva161026164326

olerin35359994 television la1 tve torres en la cocina estrena una nueva161026164326

Sempre hi ha fam de futbol. Fins a l’empatx. La pilota recorre les xarxes socials a l’instant, salta a les pantalles i les pàgines dels diaris, satisfent sense límit gent de tota mena. De sobte, va un boig rematat i marca un gol enmig del rànquing dels llibres de no-ficció més venuts en l’última setmana a Catalunya. Sí, hi ha fanàtics del futbol que llegeixen llibres, fins i tot en vigílies d’un derbi coper. Es prega, a la vista d’un podi tan curiós, no confondre els llibres que més es venen amb la literatura.

 

En el rànquing, per sobre dels d’autoajuda, bull el xup xup de la gastronomia:  Las recetas de adelgaza para siempre (Ángela Quintas), Torres en la cocina 2 (Javier i Sergio Torres), Recetas del mundo para flipar (Diversos autors), Las comidas de Jamie en 15 minutos (Jamie Oliver) i  La màgia de la cuina (Carme Ruscalleda i Pilarín Vallès). ¿Metàfora? ¿Acudit? 

Antipoesia. El rànquing publicat coronava la nota amb què el diari enterrava el seu inventor,  Nicanor Parra, centenari patriota d’Alexis Sánchez, un dels futbolistes que més pasta deu cobrar al planeta futbol, fitxat recentment pel Manchester United. Pur sarcasme. O no.

Notícies relacionades

Que entre els llibres més comprats figurin els de receptes és el reflex d’aquests temps de nul·la empatia. La gent prefereix el menjar al plat abans que l’espiritualitat en pastilles (quina tonteria). Els llibres de cuina potser són dels pocs que entren a casa de molts esportistes, sobretot dels que baten ous amb Bertín Osborne. 

Tant de bo que només sigui una maldat el tòpic que sosté que les estrelles de la pilota no tenen temps per a lectures, ni tan sols per als contes dels seus fills. Ja no hi ha èmuls de ZubizarretaValdanoPardeza Guardiola per desbaratar-ho. Parlar per parlar. Qui sap si Valverde Sánchez Flores regalen llibres als seus pupils com feia Phil Jackson amb Michael Jordan als Bulls i amb Pau Gasol i Kobe Bryant als Lakers.