Defensem junts Barcelona

No preservar l'acord de govern és abonar la política de la divisió quan la gent demana diàleg

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp40854692 leonard  beard171107205258

zentauroepp40854692 leonard beard171107205258

A les eleccions municipals del 2015, la ciutadania de Barcelona ens va donar dos mandats clars: canvi i acord. Canvi després dels quatre anys de Xavier Trias en què la ciutat s’havia tornat més desigual, menys justa i amb menys oportunitats per als barcelonins i barcelonines. Acord, perquè la fragmentació política ens obligava a escoltar-nos els uns als altres i acostar posicions en benefici de Barcelona.  Amb aquest doble mandat començava a caminar l’Ajuntament d’Ada Colau. Un any més tard signàvem l’Acord de Govern d’Esquerres per Barcelona amb tres objectius de mandat : impulsar  polítiques per frenar l’emergència social,  donar suport a una activitat econòmica més diversa per generar ocupació de qualitat i lluitar contra les desigualtats, i afrontar els reptes més importants per a les ciutats al segle XXI: habitatge i sostenibilitat.

Socialistes i comuns venim de tradicions polítiques diferents i tenim diferències programàtiques. No obstant, vàrem saber acostar posicions i acordar en base a un projecte que posava la ciutat per davant de tot. Un acord de Barcelona i per a Barcelona.

Ara el govern d’esquerres és assetjat per l’embat de la retòrica de l’enfrontament d’ERC i PDECat. El pacte entre comuns i socialistes a Barcelona sempre ha molestat als que l’han percebut com una amenaça a l’hegemonia nacionalista, l’ultima plaça per conquistar o com un espai de pluralisme que no encaixa amb els que voldrien explicar la societat en la lògica de blancs o negres.

Davant dels que volen fer entrar Barcelona en la política de blocs, els socialistes ho tenim clar.

Defensem l’acord perquè el govern funciona. Avui més de la meitat dels compromisos s’han portat a terme, i així ho avalen els ciutadans amb la millor nota de la gestió municipal. Malgrat que l’atenció mediàtica continua fixada en el procés, nosaltres seguim atenent cada dia l’emergència habitacional, la pobresa energètica, recolzant la creació cultural o treballant projectes com el tramvia o l’Agència Europea del Medicament. Tots aquests projectes no encapçalen noticies, però darrera d’ells hi ha els rostres de molts ciutadans i ciutadanes de Barcelona; especialment dels treballadors i treballadores. Això és el que hi ha en joc. 

Defensem l’acord per coherència. Creiem que no podem renunciar a construir projectes polítics que prioritzin la qüestió social. El govern de Barcelona és l’espai d’esquerres més rellevant que hi ha al país i un dels darrers ponts transversals de diàleg. Els socialistes volem posar al centre del nostre projecte Barcelona i fer possible aliances més enllà de les forces sobiranistes. És que potser les diferències entre Barcelona en Comú i el PSC són més grans que les que hi ha entre la CUP i el PDECat?

Defensem l’acord perquè la ciutat es mereix estabilitat. Ambdues formacions hem dit que ni la DUI ni el 155 són cap solució. Jo mateix ho vaig manifestar en una entrevista en aquest mateix diari fa dues setmanes, reclamant una sortida dialogada i la convocatòria d’eleccions. Tant desitjàvem els socialistes evitar aquesta situació, que fins al darrer moment en Miquel Iceta va estar negociant una solució acordada per preservar l’autogovern, evitar la DUI i l’aplicació de l’article 155 mitjançant la convocatòria d’eleccions per part del president de la Generalitat.

No estem disposats que Barcelona pagui els plats trencats d’aquells que ens han dut fins aquí.  Barcelona es mereix un govern que posi la ciutat al centre de les prioritats.

No defensar l’acord de govern a Barcelona és abandonar l’aposta per un espai transversal d’esquerres que, malgrat les diferències sobre la qüestió nacional, es pugui entendre quan es tracta de resoldre problemes dels ciutadans a Barcelona i a Catalunya. No defensar l’acord de govern és abonar-se a la política de la divisió quan els ciutadans ens reclamen diàleg. Per aquest motiu he emplaçat l’alcaldessa a ser clars sobre aquesta qüestió i dir si defensen el govern d’esquerres de Barcelona.

Notícies relacionades

El socialistes ho tenim clar. Sempre hem defensat que Barcelona s’havia de governar des de l’esquerra amb la mà estesa per arribar a acords. Una ciutat més justa, plural, oberta, cosmopolita, sostenible és possible. Així està passant arreu d’Europa des de París, Madrid o Londres. Les ciutats s’han convertit en els baluards del pluralisme davant d’un món que es replega en si mateix. Les ciutats s’han convertit en un espai d’entesa que afavoreix els governs d’esquerra.

Per aquest motiu tornem a allargar la mà, perquè defensem junts Barcelona.