Messi, la llei i la justícia de les paraules

1
Es llegeix en minuts
jdomenech40139778 barcelona s paulinho celebrates after scoring against getafe170916204342

jdomenech40139778 barcelona s paulinho celebrates after scoring against getafe170916204342 / Francisco Seco

A aquestes altures, costa trobar una forma original d’elogiar Messi, per com estan de gastades les lloances superlatives. Però Paulinho n’ha trobat una: «És un privilegi córrer per a Messi». Paraula d’un jugador amb rang de jornaler que va picar molta pedra abans de tenir dret a freqüentar els palaus d’aquest esport. Un home pràctic.

Paulinho és a Messi el que Bonini era a Platini en el Juventus que fa tres dècades dominava Europa. Un dia el patró Agnelli va visitar els seus nois a l’hotel on es concentraven. En una taula n’hi havia diversos de reunits i el cap va posar una mà a l’espatlla de Platini, l’astre d’aquell equipàs, i li va dir paternalment: «Michel, hauries de deixar de fumar». Platini, amo de l’escenari també fora del camp, quasi ni es va immutar i, sense apagar el cigarret, li va contestar: «Senyor, crec que el que hauria de preocupar-lo és que no fumi ell». «Ell» era Massimo Bonini, un ros de San Marino que rebentava el comptaquilòmetres en cada partit, el trotador que fregava terres perquè Platini expandís amb dolçor i sense destorbs la brillantor dels seus gols i les seves passades. Bonini no fumava, li valia més.

Notícies relacionades

Paulinho va arribar a Barcelona com un empestat (és difícil oblidar que va costar massa diners) però s’ha guanyat el respecte del vestidor, sobretot el de Messi. Déu n’hi do. Algú que corre per tu sense que li importi: en un camp de futbol, equival a tenir guardaespatlles privat. Messi celebra ara 13 anys del seu debut al Barça, a Montjuïc contra l’Espanyol. Va substituir Deco i amb prou feines va jugar vuit minuts, amb el 30 a l’esquena. Va deixar detalls. Menys d’un any després es va estrenar amb l’Argentina. Va ser borrascós. Un àrbitre empipador li va aixafar el record, el va expulsar als 40 segons per haver-li donat un cop amb la mà a un rival que l’agafava, un tal Vanczák, un hongarès que encara juga. Un altre exemple que no sempre aplicar la llei significa fer justícia.

Tants anys després, el que costa és fer justícia a Messi amb les paraules. És clar que Paulinho ha vingut a aportar.