LA SITUACIÓ POLÍTICA

Carta oberta a Ada Colau

Barcelona representa el millor de dues parts que semblen incapaces d'entendre's

3
Es llegeix en minuts

zentauroepp40435499 colau171006200126 / JOAN CORTADELLAS

zentauroepp40435499 colau171006200126
fcasals40490033 opinion  ilustracion  de  leonard beard171010193706

/

Benvolguda alcaldessa, vivim moments difícils en què estem veient, molt a contracor, com anys de feina a favor de la convivència, la cohesió social i el progrés econòmic poden, d’un dia per l’altre, veure’s afectats i encaminar-nos cap a una situació d’incertesa social i econòmica que vindria acompanyada per un desprestigi internacional gens favorable al nostre desenvolupament. Barcelona i Catalunya no es mereixen perdre la credibilitat que s’han guanyat a pols els seus ciutadans, les seves institucions i les seves empreses.

Des de la meva posició com a representant d’una companyia que fa 150 anys que treballat a favor de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, celebro la seva crida per reclamar a tots els actors implicats en aquesta crisi que tornin a la sensatesa i a vetllar per l’interès del conjunt de la societat, sense deixar-se emportar per les emocions, pels prejudicis i per visions esbiaixades que no ens representen a tots. La força de Barcelona, i de tot Catalunya, ha estat sempre el diàleg i el consens i cap circumstància, per complicada que sigui, no ens ha de fer abandonar aquest camí.  

Dues cultures a l'ADN

Barcelona ha de ser escoltada perquè, a més de ser la capital de Catalunya, representa el millor de les dues parts que semblen incapaces d’entendre’s. Barcelona és una alumna avantatjada de la capacitat d’emprenedoria i de la feina ben feta que ens caracteritza als catalans. I també és una ciutat capital per a Espanya, amb la seva capacitat d’acollida de ciutadans vinguts d’altres comunitats i amb el seu paper tan rellevant, per exemple, en les lletres en castellà, des de Cervantes al boom de la literatura hispanoamericana. Portem les dues cultures al nostre ADN i ningú ens pot demanar que ens desfem d’una d’elles perquè seria com estripar-nos per sempre.  

Per això vull expressar la meva coincidència amb les seves paraules de dilluns, en què reclamava evitar solucions precipitades i tornar al diàleg, en la mateixa línia que es va pronunciar la seva companya Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat. Efectivament, hem de recuperar l’estabilitat institucional i oferir un horitzó de seguretat i de confiança. El que necessiten i demanden les dones i els homes de la nostra societat és un marc estable que els permeti planificar amb tranquil·litat les seves activitats i les seves vides. Hem de recobrar la sensació que governem el nostre futur i que tot el que hem construït –amb tenacitat i sentit comú– no s’ensorrarà perquè altres no hagin estat capaços d’entendre’s i d’avantposar l’interès general als seus interessos particulars, per molt legítims que siguin.  

Barcelona ha de tenir veu pròpia en aquesta situació. És un símbol del millor de tots nosaltres: enteniment, treball en equip, suma d’esforços, integració de gents i d’idees, respecte a tots els plantejaments... Des de la concòrdia ens hem guanyat un prestigi que atreu ciutadans i empreses de tot el món. No podem decebre les expectatives d’aquells que ens han mirat amb admiració des de tots els racons del planeta. 

Els ciutadans, els nostres aliats 

Notícies relacionades

Senyora alcaldessa, la nostra companyia sempre ha sigut una lleial aliada de Barcelona, sempre ha apostat pel diàleg i sempre ha estat al costat de la ciutat en els moments més difícils. Les ciutats, com les persones, se superen davant les adversitats i els reptes i fan passos de gegant en els moments de dificultat. Barcelona ha forjat el seu caràcter superant, una rere l’altra, les proves a què l’ha sotmès la història. Ha comptat sempre amb els millors aliats: els seus ciutadans, també amb les seves petites i mitjanes empreses i el seu teixit comercial. Companyies tenaces i compromeses, algunes d’elles centenàries, que han treballat colze a colze amb tots els agents i actors per fer-la evolucionar i situar-la en primera línia de les ciutats globals. Barcelona és un referent al món gràcies a l’esforç de tots i no ens podem permetre dilapidar aquest capital.  

Alcaldessa, sàpiga que compta amb nosaltres en aquesta situació decisiva perquè avui, més que mai, són les ciutats les que mostren el camí a seguir i són les protagonistes del segle XXI. La responsabilitat de Barcelona és mostrar també la via del diàleg als responsables que Catalunya i Espanya continuïn impulsant un futur millor per a tots els que formem part d’aquestes dues realitats enllaçades i complementàries. Els nostres fills ens ho agrairan. Compti amb nosaltres sempre que vulgui obrir vies de diàleg.