Desafiament independentista

En defensa de la democràcia

Avui no està en joc només el futur de Catalunya sinó també el del conjunt de l'Estat espanyol

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp40196083 concentracion y registro de la conselleria d afers exteriors170920162517

zentauroepp40196083 concentracion y registro de la conselleria d afers exteriors170920162517

La política es torna a tenyir de blanc i negre i desprèn una vella olor de naftalina. Ho veiem des de fa dies a Catalunya. L''imperi de la llei' defensat a capa i espasa per les forces de l'Estat per impedir el referèndum ens està portant a un perillós retorn al passat.

"Faré tot el que calgui sense renunciar a res". Ho va dir Mariano Rajoy, que es juga el seu futur polític. No obstant, la cosa no és tan fàcil. Qualsevol acció implica una reacció. La seva última ofensiva se li pot escapar de les mans. L'entrada de la Guàrdia Civil a les dependències de la Generalitat i la detenció de diversos alts càrrecs ha encès definitivament totes les alarmes democràtiques. La nostra societat, per sort, no ha oblidat el seu passat.

Palanca de canvi

Avui no està en joc només el futur de Catalunya sinó també el del conjunt de l'Estat espanyol. Els que s'omplen la boca afirmant voler restablir l'ordre democràtic, en realitat se l'estan carregant. L'esquerra espanyola no ha comprès, tret d'excepcions minoritàries, el paper clau del procés independentista català com a palanca de canvi del règim del 78. L'escalada repressiva accelera les coses. Impossible no veure ara que el que passi a Catalunya determinarà el futur del sistema polític sorgit a la Transició. La solidaritat entre els que reclamen les urnes aquí i els que volen una autèntica democràcia en altres llocs de l'Estat és imprescindible.

La disputa per guanyar la fotografia cap a l'1 d'octubre és un dels trofeus més preats, i no només de portes endins. Europa, digui el que digui, està mirant, i no pot permetre segons quins excessos. La mateixa societat espanyola està molt menys cohesionada del que el PP voldria en el seu rebuig a l'1-O. Algunes bretxes s'han obert, i aniran a més si l'Estat incrementa la seva via autoritària. Hi ha una batalla de legitimitats democràtiques. La clau està en la resposta activa i no violenta de la societat catalana.

Notícies relacionades

Davant l'ofensiva del Partit Popular, i de la seva crossa taronja de Ciutadans, el 'nou PSOE' de Pedro Sánchez ensenya la seva autèntica cara anant de la mà dels populars. ¿I el PSC? El seu futur polític està en joc. Aferrar-se al discurs de la legalitat no cola quan el Govern central està intervenint la Generalitat i es detenen càrrecs públics. Aparèixer avalant una involució autoritària sense precedents pot tenir un alt cost electoral.

Nova etapa

S'ha entrat en una nova etapa, en un moment decisiu que pot fer decantar la partida cap a un costat o un altre. Mantenir, malgrat tots els envits, la convocatòria de referèndum per a l'1 d'octubre és imprescindible. Esperem que la Generalitat tingui múltiples plans i alternatives davant l'estratègia per terra, mar i aire de boicot de l'Estat. No obstant, els drets i les llibertats es lluiten al carrer. N'hem vist una primera mostra, no serà l'última.