PROCESSOS INDEPENDENTISTES A EUROPA

La Petita Rússia

Aconseguir una gran victòria en un referèndum unilateral no equival a obtenir la independència

1
Es llegeix en minuts

El 18 de juliol el cap de la República Popular de Donetsk, Aleksandr Zakhartxenko, va anunciar la creació d’un nou estat anomenat Malorossiya (Petita Rússia), successor de l’actual Ucraïna i amb la capital a Donetsk. Segons la declaració que va llegir Zakhartxenko, la Petita Rússia és «un Estat independent i sobirà, amb un nou nom, una nova bandera, una nova constitució, una nova estructura estatal, uns nous principis de desenvolupament social i econòmic, unes noves perspectives històriques».Unes setmanes després, el balanç és obvi: ningú ha reconegut aquest nou estat. La República de Donetsk continua sent el que era: un territori que la comunitat internacional continua considerant part d’Ucraïna i la viabilitat del qual depèn exclusivament del suport que els ofereix la Rússia de Putin.

El cas de Malorossiya il·lustra un principi elemental: no n’hi ha prou de proclamar un estat –o anunciar que es proclamarà– perquè aquest estat existeixi realment i sigui reconegut pels altres. Zakhartxenko va dir que Ucraïna és un Estat «fallit», però el mateix es podria dir de la República que ell lidera.

Notícies relacionades

La República Popular de Donetsk es va forjar després de la revolució nacionalista que va destronar Víktor Ianukóvitx el febrer del 2014. El 7 d’abril els separatistes de la regió van respondre proclamant la República Popular de Donetsk i anunciant la celebració d’un referèndum. Malgrat la contundent oposició de la comunitat internacional (el portaveu del Departament d’Estat dels Estats Units va proclamar que cap nació civilitzada reconeixeria els resultats), el referèndum es va saldar amb un resultat aclaparador: amb la participació del 75% del cens, el 89% dels votants va donar suport a la nova República. Heus aquí una altra lliçó de l’est d’Ucraïna: aconseguir una gran victòria en un referèndum unilateral no equival a obtenir la independència.

Doble fracàs

Doble fracàsSi Ucraïna va fracassar perquè no va saber retenir els separatistes de Donetsk, els separatistes de Donetsk també han fracassat perquè no han aconseguit convertir el territori que controlen en un Estat amb totes les de la llei. Heus aquí un punt mort per al qual no s’entreveu cap solució mentre a Donetsk i a Kíev continuïn manant les mateixes forces que han portat Ucraïna a aquesta trista situació.