Una trama de sèrie B

L'escàndol de la relació de Trump amb Rússia està definit per la concatenació d'una sèrie de nyaps

2
Es llegeix en minuts

No deixa de sorprendre com és d’absolutament barroera i 'cutre' la trama russa de Trump i companyia. Si això fos el cine, no passarien ni el càsting d’una pel·lícula de sèrie b. ¡Que lluny que queden aquelles glamuroses històries d’espies de la guerra freda! Però no és cine, no, i els que estan al capdavant i al costat del Govern del país més poderós del món no saben ni conspirar sense que els enxampin.

    

Com ja saben, l’últim episodi d’aquesta ja llarga història de nyaps encadenats el protagonitza el fill gran del president. Donald Trump Jr. va acceptar reunir-se amb una advocada vinculada al Kremlin que li va prometre informació comprometedora –literalment «porqueria de molt alta qualitat»– sobre Hillary Clinton durant la campanya electoral. I ho va fer, a més, acompanyat del seu cunyadíssim, Jared Kushner, i del llavors cap de campanya, Paul Manafort.

  

Des que la reunió i, sobretot, els correus electrònics de Trump Jr. han sortit a la llum, advocats, juristes i experts no deixen d’elucubrar sobre si el primogènit ha traspassat els límits de la legalitat o no. La llei prohibeix expressament a qualsevol estranger contribuir amb diners o amb qualsevol «altra cosa de valor» a una elecció americana. Segons l’implicat, l’advocada en qüestió no tenia informació realment interessant sobre Clinton; però això també podria demostrar la intenció de Moscou d’influir en els resultats electorals, i això a la llarga podria ser considerat conspiració. Així que una nova peça per a la investigació oficial sobre la trama russa.

  

Poc importa si l’origen és un nyap més o una trampa de tercers per ser manipulats. El que és pitjor de tot és la sensació que s’està instal·lant en la societat americana, i per tant en la global, que no passa res. Un continu de fets ridículs, que voregen la il·legalitat però que no hi arriben, traspassen sens dubte els llindars de l’ètica política més bàsica, però no importa.

    

L’esbombada possibilitat de l’'impeachment', el somni dels que volen expulsar Trump de la Casa Blanca, no deixarà de ser un mer desig, mentre la barroeria no es demostri il·legal i mentre els republicans segueixin instal·lats en el poder del Congrés i del Senat.

Notícies relacionades

  

 Però en aquest procés, la solidesa de la democràcia americana es va erosionant a poc a poc. Quan el menyspreu per les normes fonamentals s’instal·la com a norma, la credibilitat del sistema comença a ensorrar-se. Fa uns mesos ho explicava en un assaig d’història-ficció David Frum a la revista americana The Atlantic: com construir una autocràcia. Els mil i un detalls que podria utilitzar Donald Trump per acabar construint, des de dins, un règim il·liberal. El mal és que la ficció es va assemblant cada vegada més a la realitat. I el mal és que la història ja ha passat altres vegades per això, i amb resultats nefastos. Tant de bo els famosos check and balances, els pesos i contrapesos del poder americà, demostrin una vegada més la seva eficàcia.