Falsificació de medicaments: un problema amb solució

L'objectiu de la serialització és evitar fraus a l'impedir qualsevol manipulació que pogués comportar riscos per a la salut

2
Es llegeix en minuts
 

  / NURIA PUENTES

La serialització de medicaments és un tema de candent actualitat en el sector farmacèutic donada la immediatesa de la seva aplicació. El Reglament Delegat (UE) 2016/161 del 2/10/2015 ha fixat el 9 de febrer del 2019 com a data d'aplicació. A primera vista pot semblar una data llunyana, però, donades les tasques que aquesta implementació comporta, i els temes pendents de definir i resoldre, és immediat.

L'objectiu de la serialització és evitar falsificacions dels medicaments d'ús humà i, així, impedir qualsevol manipulació que pogués comportar riscos per a la salut. Per a això, s'utilitzen uns codis individualitzats i únics per a cada unitat de venda i, a més, uns dispositius de seguretat per assegurar que l'envàs no ha sigut objecte de manipulació des de la seva sortida al mercat. El codi individualitzat serà un codi de barres bidimensional denominat Datamatrix, que permetrà el seguiment dels medicaments afectats durant la cadena de subministrament.

PRESCRIPCIÓ MÈDICA

De forma general, la norma s'aplicarà a tots els medicaments de prescripció mèdica, amb excepcions, i també als que no siguin de prescripció que expressament s'indiqui en una llista oficial (de moment, l'omeprazol 20 mg. i 40 mg. en càpsules). En última instància, la determinació dels medicaments, als quals sigui d'aplicabilitat aquesta norma, es realitzarà després d'avaluar els riscos que implicaria per a la salut si no hi estiguessin acollits.

Donada la complexitat de la cadena de subministrament del sector farmacèutic (fabricants, majoristes, farmàcies i titulars del registre), la implantació d'aquest sistema és un repte majúscul per al sector.

En aquest sentit, la nostra proposta és que l'Administració (europea, estatal i local) sigui raonable i pragmàtica en l'aplicació d'aquestes mesures. Tant en els terminis d'entrada en vigor, com en la forma com es portarà a terme, amb l'objectiu de reduir l'impacte econòmic que pot representar per a les empreses del sector. Sector que, en els últims anys, ha vist reduïts els preus dels medicaments i els seus marges a causa de les restriccions pressupostàries per part de l'Administració.

INVESTIGACIÓ I TECNOLOGIA

Notícies relacionades

Convé, així mateix, tenir present que estem parlant d'un sector punter en l'economia del país pel que fa a investigació i tecnologia; amb professionals altament qualificats; que genera ocupació; i que, sobretot, contribueix a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Per últim, assenyalar també que les empreses haurien de contemplar la serialització dels medicaments com una oportunitat, no com una amenaça. Aprofitar tota la feina intensa i rigorosa que estan portant a terme per millorar el funcionament integrat de tota la cadena de subministrament, propiciant la col·laboració entre tots els actors que hi intervenen. Així, es podran reduir costos operatius i el valor dels inventaris, a la vegada que es millorarà el servei als clients, i als consumidors finals.