Els estudis superiors a Vic

Vint anys d'universitat a la Catalunya central

Només podem donar el millor de nosaltres mateixos si estem ben arrelats en la nostra tradició i personalitat per projectar-nos tan enllà com sigui possible

3
Es llegeix en minuts
Aspecte de la facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, ahir.

Aspecte de la facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, ahir. / JOSEP GARCÍA

Vint anys són ben pocs, considerant la mitjana de vida de les universitats, una de les institucions més antigues després de l'església catòlica, però ja sabem que en el nostre país la continuïtat institucional no és una característica que ens defineixi, donada la nostra història atzarosa i sempre intervinguda. Però aquests són els nostres anys com a universitat plena, recuperada 280 anys després del tancament de la Universitat Literària de Vic de 1717. En aquests vint anys, quatre rectors i cinc presidents de la Fundació Universitària Balmes, la titular de la institució, i una comunitat universitària entregada i decisiva, hem aconseguit fer-nos un espai i una personalitat propis en el sistema universitari català amb la connivència i la col·laboració de totes les altres universitats. Els darrers tres anys d'aquest periple els hem fet en federació amb la FUB de Manresa i amb el nom compost d'Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, fet que ens ha permès créixer i obrir possibilitats a les quals no hauríem pogut accedir independentment.

Aquests dies s'ha publicat el rànquing universitari CyD que globalment ens situa en la posició 40 d'entre 69 universitats de l'Estat espanyol, pas mal, considerant que això s'ha assolit en només 20 anys. Si ens fixem en la contribució al desenvolupament regional estem en tercera posició, i no és estrany, la UVic-UCC és ara una universitat en xarxa per a una xarxa de ciutats (Vic, Manresa, Granollers, Manlleu, Olot, Sant Hilari de Sacalm, Ripoll, Barcelona...). Aquesta xarxa de ciutats conforma allò que podem definir com la ciutat territorial que, sense l'àrea metropolitana, compta amb uns tres milions d'habitants als quals donen servei tres universitats fortes a les seves ciutats: la Rovira i Virgili a Tarragona-Reus, i la de Girona i la de Lleida a les ciutats que els donen nom. La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, amb seus a Vic i a Manresa, dóna servei a la Catalunya central en un sentit ampli.

El territorial és, doncs, un dels aspectes definitoris de la UVic-UCC. L'altre aspecte definitori és la triple hèlix que conformen Universitat, Govern i teixit empresarial, tots tres àmbits nítidament representats al Patronat de la FUB a través de la Generalitat de Catalunya i les administracions locals mencionades, d'empreses i entitats del territori i de la mateixa UVic-UCC. Una triple hèlix que també ha donat fruits pel que fa a l’ocupabilitat de les persones, la competitivitat de les empreses i el desenvolupament sostenible del territori a nivell econòmic, social i ambiental. La UVic-UCC format part de Creacció, l’agència d'emprenedoria innovació i coneixement creada pels ajuntament de Vic i Manlleu, el Consell Comarcal d'Osona i la mateixa Universitat.

Som plenament conscients del compromís que les universitats tenen amb el desenvolupament del seu entorn en una societat del coneixement, per això la UVic-UCC desenvolupa una política activa de responsabilitat social treballant per assolir un important impacte de la seva activitat educativa, investigadora, laboral i mediambiental. Per fer-ho, mantenim un diàleg permanent amb la societat per tal de millorar l’activitat acadèmica, de recerca i de transferència de tecnologia, i impulsant un desenvolupament humà sostenible.

Notícies relacionades

El rànquing mencionat ens situa també en 13a posició en Orientació internacional. Actualment comptem amb un 15% d'estudiants estrangers de títols oficials i cada any creix el nombre d’estudiants internacionals d’intercanvi. A més, els estudiants de la UVic-UCC tenen garantida una estada internacional si ells ho desitgen de manera que som una de les universitats amb més estudiants fent estades a l’estranger.

Som, doncs, una universitat molt "local", molt arrelada al territori i, alhora, cada dia més internacional i més oberta al món. I és que estem convençuts que només podem donar el millor de nosaltres mateixos i aportar fets rellevants a la ciència i a la societat si tenim molt clar qui som i on som, ben arrelats en la nostra tradició, la nostra història i la nostra personalitat per projectar-nos tant enllà com sigui possible.

Temes:

Uvic Universitat