Solidaritat de dona

La paraula 'sororitat'

En la germandat de dones sense llaços familiars està la clau d'una societat nova, més copartícip i més generosa

1
Es llegeix en minuts
mujeres

mujeres

La paraula 'indagació' sempre m’ha agradat, perquè, encara que a penes he tingut ocasió de fer-la servir, la vaig aprendre llegint Carmen Martín Gaite. En canvi, 'essència' està en la meva llista de paraules maleïdes. No m’agrada, em sembla afectada, fàcil, una paraula grapejada per la societat, els mitjans, els gurus i els animadors. Durant algun temps la vaig evitar tant sí com no. La tenia massa associada, com passa  amb les olors, a certes explicacions que no buscaven altra cosa que l’autocomplaença.

Notícies relacionades

Una cosa semblant em passa amb la paraula 'sororitat'. El rebuig potser ve donat pel fet que la solidaritat entre dones necessita una paraula especial, diferenciadora. Com sempre, el llenguatge ens ajuda a la separació i fins i tot a certes connotacions implícites, per més que vulguem utilitzar algunes paraules netament. Últimament llegeixo i escolto la paraula sororitat en tants discursos públics i plens de sentències, se’ns omple tant la boca amb la paraula, que han arribat a buidar-la de significat. Però no ho permetré, perquè la nostra sisterhood no té cap culpa que n’hi hagi tants –tret la RAE, que pel que es veu encara no l’ha inclòs com a paraula– personatges disposats a embrutar una solidaritat, una germandat, una generositat que ens podria donar la clau d’una societat nova, més copartícip i més generosa.

Des de fa tres anys s’està gestant dins el meu cap la que probablement es convertirà en la meva següent novel·la, si és que la començo algun dia, que va precisament de la sororitat entre els dos personatges femenins, cosa estranya en el meu imaginari, en què les dones semblen estar sempre disposades a atacar o defensar-se. Vaig començar a desplegar la història fent el Camí de Santiago amb la meva millor amiga. Entre els silencis, les bromes, les confessions i la confiança, els personatges van començar a tenir certa importància per a mi. De manera que sí, la paraula sororitat es quedarà, encara que em repel·leixi quan la utilitzen certes persones, perquè en la germandat entre dones sense llaços familiars està la clau: de la meva novel·la, i del futur.