Referèndum: ¿ràpid o lluny?

El 'no' dels comuns i els agents socials al referèndum unilateral priva l'independentisme de la transversalitat que sí que concita una consulta pactada

1
Es llegeix en minuts

Espot electoral de la CUP per a les eleccions del 27-S, ’Anaven lents perquè anaven lluny’. / periodico

L'acceleració del procés sobiranista ha actualitzat un vell proverbi: “Si vols anar ràpid, camina sol; si vols arribar lluny, camina acompanyat." Fins i tot la CUP, que va convertir aquesta màxima en espot electoral -"Anaven lents perquè anaven lluny"-  sembla haver-ho oblidat. Ja sigui per arribar a la meta somiada o fugint del fantasma del cisma, l'independentisme pitja l'accelerador, a risc d'avançar cada vegada més en solitari.

Quan EL PERIÓDICO va resumir una enquesta del GESOP amb l'enunciat "El referèndum unilateral divideix els catalans", l'ocurrència sobiranista va ser capgirar aquell titular: "El referèndum uneix els catalans." Les dues afirmacions, en efecte, eren certes. Segons el sondeig, més del 80% dels catalans desitgen que aquest conflicte es tanqui mitjançant algun tipus de referèndum, però després discrepen sobre el com: el 49,8% opina que s'ha de celebrar en qualsevol cas; el 35%, només si hi ha un acord amb l'Estat; i un 14% el rebutja de ple. La unilateralitat, doncs, parteix per la meitat els catalans. 

ESCARAMUSSA SENSE GARANTIES

Notícies relacionades

Aquesta divisió social emergeix ara en el si del Pacte Nacional pel Referèndum, trampa que la Generalitat va parar per atrapar els comuns i els agents i les entitats socials en la transversalitat del referèndum acordat, però sobretot en la confiança de poder retenir-los quan s'organitzés de forma unilateral. La cimera convocada aquest dimarts, justament a petició del partit d'Ada Colau, evidenciarà l'encertat diagnòstic de la citada enquesta: una consulta pactada amb l'Estat, efectiva i vinculant, uneix la immensa majoria de la societat catalana, però una escaramussa sense garanties democràtiques i d'imprevisibles conseqüències només sedueix aquells que, amb urnes o sense, ja han decidit proclamar la independència.

Encara que el Pacte Nacional sobrevisqui a aquest envit -aquesta és la voluntat dels firmants-, no prestarà la seva legitimitat a Junts pel Sí i la CUP per desplegar el seu full de ruta rupturista, que defensa amb idèntic atreviment la 'desconnexió exprés', el referèndum no pactat i la declaració unilateral d'independència. De ràpid hi aniran, però no gaire lluny.