Editorial

Terror a Manchester

Dins o fora d'Europa, la divisió només juga a favor dels terroristes, que trien molt bé on i quan ataquen

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp38571404 manchester170523191333

zentauroepp38571404 manchester170523191333 / JON SUPER

Manchester viu el seu pitjor malson, igual que les forces de seguretat britàniques, en estat d’alerta des de fa anys. El Regne Unit va patir el seu pitjor atemptat terrorista el 2005, amb 52 morts, perpetrat amb explosius. N’ha suportat d’altres en què l’arma homicida era un vehicle o un ganivet. Ara, en l’atac del Manchester Arena, els terroristes han tornat a fer servir explosius.

Els gihadistes no deixen res a l’atzar, saben molt bé on, quan i a qui atacar. No és la primera vegada que la seva càrrega mortífera es dirigeix contra llocs d’esbarjo, ja siguin sales de concert (Bataclan), restaurants (Le Carrillon i Le Petit Cambodge) o les rodalies d’un estadi de futbol, tots ells a París; o discoteques (Reina, a Istanbul), o una fira nadalenca (Berlín). L’oci, la diversió, l’entreteniment també són objectiu dels terroristes. L’horrible novetat en aquest atemptat brutal és que anava dirigit contra els més joves, adolescents, els homes i les dones del futur. L’atemptat ha robat la candidesa a aquelles persones en què la societat diposita la seva esperança d’un demà millor. Ha segat vides valuoses, però també ha arrabassat la ingenuïtat a uns joves que de cop i volta s’han trobat amb la pitjor manifestació d’un món adult deshumanitzat.

Notícies relacionades

Després del 'brexit', el Regne Unit és avui un país altament polaritzat. Hi ha hagut reaccions a l’atemptat que entren de ple en la xenofòbia i islamofòbia en què part de la societat d’aquell país s’ha instal·lat en la seva deriva populista. Però al costat d’aquest discurs pervers i malintencionat hi ha un Regne Unit com cal i una ciutat, Manchester, que fa gala de gran generositat davant del dolor causat per aquesta ferida brutal. És el Manchester dels qui obrien les portes de casa seva als qui fugien de l’atemptat, el Manchester dels taxistes que es van passar la nit fent carreres gratis, el Manchester de les llargues cues davant dels centres de donació de sang.

És amb aquestes actituds, afegides a una eficaç actuació policial, amb les quals es pot combatre el terrorisme. El Regne Unit està en plena campanya electoral. La divisió, la polarització, només juguen a favor dels terroristes. Concedir-los terreny és una cosa que ningú al Regne Unit, dins o fora d’Europa, es pot permetre.