Més enllà de l'ocupació: feina, rendes i vides dignes

El nostre model econòmic s'hauria de basar en sectors productius que permetessin crear riquesa i garantir ocupació de qualitat

3
Es llegeix en minuts
mani

mani

L'atur segueix sent la principal preocupació de la ciutadania, encara que sigui perquè la falta d'ocupació estable i de qualitat porta a situacions de desigualtat i pobresa, així com de vulnerabilitat i exclusió social. Això, fins i tot ara, en un context de certa recuperació econòmica, encara que no sigui suficient per revertir els greus problemes del nostre mercat de treball i de la societat en què vivim.

Alguns busquen l'explicació en l'impacte de l'automatització. Fins i tot hi ha qui parla del final del treball, confonent-lo amb l'ocupació, que és el treball remunerat en l'esfera mercantil. Sempre hi haurà necessitats humanes i, per tant, treball. I algunes d'aquestes necessitats se satisfaran fora de l'esfera mercantil. És el que es coneix com a treball reproductiu i voluntari. Això sí, en les societats occidentals, l'ocupació ha sigut fins ara un dels principals mecanismes d'assignació de renda i d'inserció i reconeixement social.

REVISAR ELS INSTRUMENTS

És moment, doncs, de repensar la relació entre l'ocupació, les feines i la satisfacció de les necessitats bàsiques de les persones, de revisar els instruments de l'Estat del benestar -com, per exemple, tenir present la idea d'una renda bàsica- i d'avançar cap a un model social i econòmic basat en una economia plural, social, solidària i sostenible, que permeti satisfer millor les necessitats de les persones i reduir les flagrants desigualtats existents. Vaja, just el camí contrari cap on sembla que evoluciona l'economia occidental.

El nostre model econòmic s'hauria de basar en sectors productius que permetessin crear riquesa i garantir ocupació de qualitat. A Barcelona els hem identificat i, per això, ens volem centrar en la indústria manufacturera, les TIC, els sectors creatius, l'economia verda, la mobilitat, la salut i l'economia social. Tot plegat, reivindicant la qualitat de l'ocupació. Per això, des de Barcelona Activa, l'empresa municipal de promoció econòmica i ocupació de l'Ajuntament de Barcelona, estem treballant per tenir un salari mínim de referència de 1.000 euros, millorar la qualitat de les ofertes de treball i reduir -si no eliminar- la bretxa salarial entre homes i dones.

Però, també és necessari repensar el sistema educatiu per adaptar-lo a la realitat del segle XXI i en les necessitats d'un mercat de treball cada vegada més dinàmic i canviant. Per això és clau reforçar competències clau, l'adaptabilitat o el treball en equip i millorar els febles resultats dels coneixements d'idiomes o, del que ara està tan en voga, de les competències STEM (ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

ESTRATÈGIA PER L'OCUPACIÓ

Tots aquests factors, i molts altres -com poden ser l'increment de les polítiques actives d'ocupació, la transversalitat de l'ocupació en el conjunt de polítiques municipals o la territorialització de les actuacions-, estan incorporats a l'Estratègia per l'Ocupació a Barcelona (EOB 2016 fins al 2020) que es va aprovar amb el consens de sindicats, patronals, cambres de comerç, administracions, entitats socials, universitats, escoles de negoci i gremis empresarials.

L'EOB situa com a prioritàries actuacions dirigides als col·lectius en situació de vulnerabilitat i en risc d'exclusió social, la introducció de clàusules socials en la contractació pública del consistori o el conveni amb el Servei d'Ocupació de Catalunya per oferir orientació i serveis de forma conjunta i coordinada. Aspectes que són capitals per invertir la creixent desigualtat del mercat de treball i apoderar les persones perquè siguin autores de la seva vida.

Encara que aquest model d'intervenció pública es qüestiona cada vegada més des de paradigmes neoliberals, el cert és que des de Barcelona Activa i des del govern municipal entenem que es pot -i s'ha- de definir una política econòmica local i unes polítiques d'ocupació. No està en mans de les administracions municipals fer totes les coses que voldríem, però tampoc ens podem refugiar en la falta de competències per assistir passius a la precarització i la polarització de l'ocupació.

MILLORAR LES CONDICIONS DE VIDA I TREBALL 

Amb la nostra actuació volem demostrar que hi ha coses que podem fer per millorar les condicions de vida i de treball de la ciutadania de Barcelona. No només aplicant i incrementant les polítiques actives d'ocupació, sinó també vetllant per la qualitat del treball, definint projectes tractors en sectors estratègics de la ciutat o instant a la reflexió sobre el futur del mercat i les professions.

Notícies relacionades

Igualment, tampoc podem deixar de denunciar les polítiques i els models econòmics imperants, més aviat pensats per al benefici d'uns quants que per garantir una vida digna per a les persones.

(Paco Ramos Martín és director d'Estratègies de Foment de l’Ocupació de Barcelona Activa).