LA FESTA DEL TREBALLADOR

El Primer de Maig, en un moment crucial

És temps de profundes transformacions, carregat de preguntes i en què el repte consisteix a aportar respostes útils per garantir més bones condicions laborals i de benestar social

2
Es llegeix en minuts
33724878 60

33724878 60

El Primer de Maig és sobretot un dia reivindicatiu, una jornada per commemorar aquells que, fins i tot arribant a donar la seva vida, es van entregar intrèpidament per la millora dels drets dels treballadors. Però també és un moment per reflexionar, per preguntar-nos en quina situació està i cap on es dirigeix el món del treball al món.

    

En aquest debat ha ocupat tradicionalment un lloc central la desocupació. La millora de les dades al nostre país (malgrat la caiguda de l’última EPA, que deixa la xifra total d’aturats en 4.255.000), no ens ha de fer oblidar que és molt encara el camí que queda per recórrer (cinc regions espanyoles estan entre les 10 europees amb més atur segons Eurostat) i que el fantasma de l’alt atur estructural ni molt menys  s’ha dissipat. Al marge de l’àmbit local, la bonança econòmica no acaba d’arribar a tots els països. D’acord amb els càlculs de l’OIT, acabarem aquest any amb 3,4 milions d’aturats més a tot el món.

    

Però la desocupació ja no troba solució en l’ocupació. Des de fa més de quatre dècades ens preguntem si resulta possible conjugar creixement econòmic i qualitat en l’ocupació, sense que fins al moment hàgim aconseguit trobar una resposta satisfactòria a aquesta qüestió. Al contrari, la rebaixa de condicions laborals a través de les anomenades reformes estructurals es presenta com l’única solució viable per poder millorar l’eficiència dels mercats de treball i, per tant, del conjunt de l’economia. Amb això, nous fenòmens socials, com el dels treballadors pobres, estan emergint sense que els estats del benestar tradicionals hagin sabut adaptar-se satisfactòriament a aquesta nova realitat. L’any 2017, 776 milions de persones tindran una feina que no els permetrà cobrir les seves necessitats més bàsiques.

L'ECONOMIA DIGITAL

No només això, la pregunta ja no és només quina mena d’ocupació serem capaços de generar, sinó si hi haurà feina per a tothom. L’impacte que l’economia digital està tenint en les societats occidentals no és un debat de futur o de ciència-ficció, sinó que és una cosa molt de present. CaixaBank Research pronostica que un 43% dels llocs de treball actuals a Espanya tenen un risc elevat de ser automatitzats a mitjà termini. El Fòrum Econòmic Mundial ha advertit que, entre els anys 2015 i 2020, la digitalització de l’economia comportarà la desaparició de cinc milions de llocs de treball. L’abast de la profunda transformació social i econòmica que estem vivint resulta gairebé inimaginable.

Notícies relacionades

    

Aquest és el difícil context pel qual estem passant. Un moment marcat per profundes transformacions, carregat de preguntes i en què el repte consisteix precisament a aportar respostes útils per garantir més bones condicions laborals i de benestar social. Aquest és el moment crucial, en definitiva, en què commemorem aquest Primer de Maig.