1T17... com hem canviat!

2
Es llegeix en minuts

Les presentacions de resultats del primer trimestre del 2017 realitzades aquesta setmana per alguns bancs espanyols són positives: creixement, diversificació, solvència i una rendibilitat que va millorant. Aquesta primera setmana de resultats no ha sigut gens dolenta ni per les xifres presentades ni pel seu reconeixement per part de les borses, animades prèviament per una probable estabilitat política a França, i en definitiva a la zona euro.

    

Però encara que l’anàlisi dels resultats és correcta (millors ingressos, menys morositat, menys dotacions, més capital…), especialment comparant la seva evolució des del 2012, el pitjor dels últims anys, convindria allunyar-se més en el temps i anar-se’n al març del 2007, quan «Espanya anava bé». Va ser just ara fa deu anys quan van començar a percebre’s els primers tremolors que anunciaven una tremenda erupció que no només gairebé va arrossegar el sistema financer mundial sinó que la seva evolució ha provocat profundes ferides a la nostra societat, amb unes cicatrius que encara estan obertes en forma de desigualtat, caldo de cultiu per al populisme que envaeix mig planeta.

    

Fa deu anys la suma de guanys dels bancs que operaven a Espanya s’acostava als 20.000 milions d’euros. L’any passat no va arribar a 8.000. És molt aviat per preveure què passarà aquest any, però encara que el primer trimestre ha començat bé sembla improbable recuperar, almenys en el curt termini, els valors de la dècada passada. Menys beneficis amb més necessitats de capital, la qual cosa fa que el sector no sigui tan atractiu per als inversors segons reflecteixen la majoria de les cotitzacions a borsa.

    

Pel camí la banca espanyola ha «enterrat» uns 200.000 milions d’euros d’ingressos en sanejaments, a més dels més de 60.000 milions amb què l’Estat ha ajudat els que no van poder sanejar-se sols. El sector ha patit una profunda reestructuració i encara que per a les entitats que ja han presentat resultats la mala ratxa queda enrere encara hi ha deures pendents en les entitats que han tornar les ajudes, menys Bankia, i, per descomptat, el Popular.

    

En aquest viatge han caigut la majoria de caixes d’estalvi i d’entitats estrangeres que operaven a Espanya, a més de diversos bancs, passant de més de 50 entitats financeres a unes quinze, i potser la foto final serà un sector encara més concentrat. Com ja veiem en els resultats trimestrals els bancs estan ara bastant més capitalitzats que abans de la crisi gestionant més volum amb menys recursos però malgrat tot guanyen menys tant de manera absoluta com en ràtios.

Notícies relacionades

    

Els sis bancs que han presentat resultats ja han sortit de la crisi i estan més forts que abans. Una pujada moderada de tipus els ajudarà a millorar els seus resultats i s’espera que recuperin el seu valor. El sector està raonablement bé però no són descartables més absorcions perquè alguna de les entitats que encara no han presentat resultats no estan, ni de bon tros, tan sanejades com les que ho han fet aquesta setmana. 

Temes:

Bancs