TROBADA A LA CASA BLANCA

¿Persones o transaccions financeres?

Merkel va defensar davant Trump un model, el de la globalització i el liberalisme econòmic, que ens va portar a l'última crisi i que és tremendament injust amb els més febles

1
Es llegeix en minuts
mbenach37709268 wap20 washington  estados unidos   17 03 2017   el president170317180309

mbenach37709268 wap20 washington estados unidos 17 03 2017 el president170317180309 / PAT BENIC

El 17 de març passat, la cancellera alemanya Angela Merkel va ser rebuda a la Casa Blanca pel president dels Estats Units, Donald Trump. Les diferències entre tots dos són tan marcades que segons sembla el dirigent nord-americà va evitar donar-li la mà dins del Despatx Oval davant la premsa. Formalment l'havia qüestionat per "arruïnar Alemanya" amb la política d'acollida de refugiats, a la qual cosa Merkel va respondre recordant la Convenció de GinebraConvenció de Ginebra que obliga els seus firmants a acollir, per raones humanitàries, els refugiats que fugen de la guerra.

Però aquesta, segons sembla, és una diferència "relativa", ja que avui Europa té blindades les seves fronteres i la cancellera va pactar amb Turquia la retenció dels immigrants i fins i tot la "devolució" de milers de persones procedents dels camps de refugiats grecs. El problema "de fronteres" fonamental que preocupa el govern presidit per Merkel, del qual també forma part el Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) -principal partit socialista europeu-, és el tancament de fronteres en l'economia globalitzada. La cancellera i el seguici d'empresaris que van viatjar a Washington estan preocupats per poder continuar exportant per sobre del que Alemanya importa dels Estats Units i que ha provocat l'afirmació de Trump referida a la idea que "veu massa Mercedes per New York".

Els europeus  hauríem estat més orgullosos de ser-ne  si el verdader motiu del viatge haguessin sigut les persones

Notícies relacionades

La líder europea va viatjar a Amèrica per defensar la globalització, el liberalisme econòmic, enfront del proteccionisme populista d'un xenòfob Trump. Merkel va defensar la seva indústria però per sobre de tot un model econòmic que ens va portar a l'última crisi i que és tremendament injust amb els més febles. ¿On queda el model europeu d'Estat del benestar? ¿Què se n'ha fet de la clau en la recuperació europea després de la segona guerra mundial, amb un gran pacte entre la socialdemocràcia i la democràcia cristiana? Els europeus hauríem pogut estar orgullosos de ser-no si el verdader motiu del viatge haguessin sigut les persones.