2
Es llegeix en minuts
9009931 59

9009931 59 / BYUN YEONG-WOOK (AFP)

Si segons el tango 20 anys no és res, només ha passat la meitat de res des de l'inici de la crisi financera global les conseqüències de la qual encara estem patint. Va ser el mes de març del 2007 quan el sistema financer va començar a donar símptomes d'una malaltia molt seriosa. La segona hipotecària nord-americana, New Century, va començar a tenir problemes legals, la seva cotització es va suspendre el 12 de març i va acabar suspenent pagaments el 2 d'abril. El més rellevant no va ser que una empresa va passar de valer prop de 2.000 milions d'euros al gener a pràcticament res a l'abril, ni que els seus 8.000 empleats acabessin a l'atur, sinó que la seva caiguda va ser com els terratrèmols que precedeixen les erupcions volcàniques, un símptoma que alguna cosa gran estava a punt d'arribar. A New Centrury el va seguir el col·lapse de diversos fons i una creixent falta de liquiditat que va fer que els bancs centrals de mig món haguessin d'injectar fons el 9 d'agost del 2007. A partir d'aquí van anar creixent els problemes dels bancs, les pèrdues, les vendes i fusions forçades fins que el setembre del 2008 es va arribar al zenit de la crisi amb la fallida de Lehman Brothers, a la qual van seguir més fallides, intervencions i el contagi definitiu de la crisi financera al "món real".

A Espanya, encara que ja hi va haver recessió el 2009, el tsunami no va començar a arrasar-nos fins al 2010 quan van començar els ajustos i els problemes amb algunes caixes d'estalvi, arribant al màxim de tensió a l'estiu del 2012 amb el rescat europeu de part del nostre sector financer i seriosos dubtes sobre la nostra continuïtat en l'euro.

Només ara aspirem a tenir un PIB una mica superior al nostre rècord del 2008 ja que acabem d'aconseguir el del 2007, però malgrat això seguim amb una desocupació tremendament alta (18%) i un deute del 100% del nostre PIB, molt pitjor que el 2007, amb un atur del 8% i un deute del 35,5%. Les ràtios només són això, ràtios, però potser expliquen per què ara vivim amb una desigualtat social més gran i, pel camí, hem perdut població tant de nacionals com per una immigració més baixa.

Notícies relacionades

La crisi financera ja s'ha acabat i també l'econòmica, però a pràcticament tot el món s'ha instal·lat una crisi encara més complexa, una crisi política i de valors de la qual s'haurà de veure com en sortim. El 'brexit', TrumpWilders, Le Pen… són símptomes d'un problema molt seriós, la població està farta de la política convencional i prova amb els que diuen el que volen sentir, sigui o no cert, sigui o no lícit. El món es mou per la por, el curt termini i fins i tot per l'egoisme. Es busquen solucions simples a problemes complexos, pensant a arreglar l'àmbit pròxim, encara que l'àmbit global es compliqui encara més.

No és la primera vegada que el món entra en una fase similar, i gairebé mai ha sabut sortir-ne bé. Ara, no obstant, comptem amb nous mecanismes de comunicació que poden fer que les persones reaccionin de manera diferent. Només el temps ens dirà quina és la següent fase d'aquesta crisi de l'origen de la qual “celebrem” ara deu anys. 

Temes:

Crisi