La cartografia de Puigdemont

Si Rajoy creu en el diàleg ha d'obrir les portes del Senat al president, ara que el 'brexit' i Escòcia tracen un canvi de rasant en el procés

1
Es llegeix en minuts
icoy37025621 puigdemont bruselas170124201950

icoy37025621 puigdemont bruselas170124201950

Canvi de rasant en la penúltima mànega del periple sobiranista. Després d'esquivar sots fondos i derrapar en revolts vertiginosos, Carles Puigdemont Oriol Junqueras pretenen pilotar un tram de conducció més pausada i inclusiva, antesala de l'anunciada accelerada de setembre. L'independentisme de classe mitjana, més amic de les cíviques Diades que de les arrencades subversives, podrà recuperar l'alè... almenys de moment.

Les compromedores revelacions del judici del 'cas Palau', l'estrenyiment del setge judicial al voltant del 3% de CDC, les mínimes condemnes pel 9-N... Els idus de març no han sigut propicis per a Artur Mas, cèsar primer destronat i ara inhabilitat com a presidenciable. Però el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras han entès que la trepidant trama del procés demana una pausa teatral. Recompondre les files. Observar l'horitzó exterior. Interpel·lar l'adversari. Llimar les arestes radicals del sobiranisme que tant inquieten (i dissuadeixen) els indecisos.

L'eixerida ANC es va sentir amb més ànims per mobilitzar les seves hosts durant el judici del 9-N que per omplir els carrers en protesta per la sentència. L'estrèpit de la corrupció ofega les tímides cassolades. Beneït el pressupost per la CUP, la vena de la desobediència es desinfla, i la drecera de la desconnexió exprés, gran autogol sobiranista, passa a un segon pla. Toca subtilesa. Menys desafiaments i més diàleg. 

VETO O DIÀLEG

Notícies relacionades

Aquesta és la lletra i l'esperit de la carta a Mariano Rajoy firmada per Puigdemont i JunquerasMariano Rajoy, amb missatge a la parròquia pròpia --anem a una-- i a les cancelleries comunitàries, on l'europeista Escòcia muta de problema a oportunitat. L'Europa que va lamentar l'OK de David Cameron al referèndum escocès acull ara la seva reactivació com a potent arma contra el 'brexit'.

En aquesta nova cartografia Puigdemont busca el seu lloc, també al demanar sala i data al Senat per poder donar la mà a Madrid, com ja va fer a Brussel·les. Rajoy faria bé de tolerar que el president s'expliqués a la Cambra alta. Imposar vetos casa malament amb l'eslògan de l''operació diàleg'.