Una cosa és l'edat, una altra el ridícul

2
Es llegeix en minuts

Pablo Picasso deia que un comença a ser jove a partir dels 60. O sigui que dissabte, a Tele 5, vam tenir una gran explosió de joventut. A la tarda, un especial María Teresa Campos, que aquest juny en farà 76. I a la nit, en el Sábado deluxe, entrevista a Silvia Tortosa per celebrar que n'acaba de fer 70. És interessant que la tele, tan obsessionada sempre amb el posturisme juvenil, també doni canxa a les panteres grises. Precisament aquests dies s'ha anunciat que jubilen el programa ¡Qué tiempo tan feliz! No sé si serà una jubilació definitiva però, en qualsevol cas, Las Campos sembla que segueixen. Aquest docurreality sobre la mare (María Teresa) i les seves dues filles (Carmen i Terelu) em sembla que no agrada del tot a les protagonistes. Carmen, la filla petita de María Teresa, va llançar una advertència sensacional a la taula d'opinadors i xafarders que van muntar al voltant d'elles mateixes. Va dir: «Vam començar sent las Campos i estem acabant com las Gipsy Kings». Efectivament. S'ha d'anar amb compte quan, a partir d'una certa edat, la tele t'ofereix pista al circ. A vegades són propostes cruels que voregen el to més grotesc.

Tarradellas, que era un bon lector de Josep Pla, deia que el que no ha de fer mai un polític és el ridícul. Això també val per als sèniors de la fauna televisiva.

Notícies relacionades

Als Estats Units es venera els presentadors que amb més de 70 anys segueixen en pantalla. No només els venera el públic, també les empreses televisives. Larry King, per exemple -al marge del seu estil, a vegades molt discutible- va ser l'entrevistador estrella de la CNN fins que va tenir fets els 77. En el món de l'entreteniment, el desembre passat vam poder veure que per presentar la gala especial sobre els 60 anys d'existència de TVE van contractar Raffaella Carrà, que en té 74. I a Llatinoamèrica, el showman xilè Don Francisco (Mario Kreutzberger) es va mantenir al capdavant de l'exitosíssim Sábado gigante (Univisión i Canal 13) fins gairebé els 78 anyets.

La septuagenària Silvia Tortosa -que ningú no ho diria, per cert- ha emprès un savi camí. Veient que el show bussiness televisiu no compta amb ella («Les ofertes de feina han baixat en picat. ¡Poquíssimes!») s'ha muntat el seu propi canal a Youtube. És una estratègia intel·ligent. O sigui, que en la indústria audiovisual els anys no són el problema; el que és terrorífic és que et facin fer l'esperpent de tu mateix.