Anar al contingut

Revolució digital més humanista

Olga Grau

La tecnologia ha d'anar de la mà de l'ètica perquè la transformació sigui en benefici de tots

El Mobile World Congress s’ha convertit en un ecosistema gegant que mostra durant quatre dies les tendències d’un futur que ja és present. Els robots, els gadgets futuristes, els objectes connectats entre si, la intel·ligència artificial, el big data, o la realitat virtual no són res de forma aïllada. Però la seva integració massiva i accelerada en la societat configura una revolució equiparable a les tres anteriors que van tenir lloc en el curs de la humanitat, descrites per l’economista Robert Gordon, un dels millors historiadors econòmics actuals.

La primera, entre 1750 i 1830, va portar el vapor i el tren. La segona, entre 1870 i 1900, l’electricitat, el motor de combustió, l’aigua corrent, els lavabos interiors, les comunicacions, la fotografia, la ràdio i el cine. I la tercera, entre 1960 i el present, ordinadors, internet i telefonia mòbil. Totes les revolucions anteriors van comportar creixement econòmic i millora de les condicions de vida de les persones. Encara que també van sacsejar l’statu quo existent. Només cal recordar el ludisme, el moviment encapçalat per artesans anglesos al segle XIX en protesta contra les noves màquines que destruïen els llocs de treball. Quan va aparèixer la televisió també es va generar un corrent apocalíptic en contra d’una tecnologia cridada a acabar amb la lectura i la vida familiar.

 No obstant, no tots els avanços de la societat han tingut la mateixa repercussió en termes de millores socials. Els antibiòtics, l’aigua corrent i el motor de combustió van ser infinitament més revolucionaris que la realitat virtual o la internet. A la simple pregunta de què s’escolliria, viure sense aigua corrent o viure sense connexió a internet, la resposta massiva és òbvia: sense internet. 

La revolució actual està generant el canvi de les regles del joc a nivell planetari i comporta reptes molt importants. En el costat positiu hi ha l’apoderament del consumidor i de l’usuari, la democratització de la generació de noves empreses ja que es poden iniciar nous negocis amb molta menys inversió i capital, la desaparició d’intermediaris poc eficients, la facilitat de comunicació des de qualsevol punt remot del planeta, tan sols per mencionar avantatges molt evidents.

En el costat negatiu se situen riscos evidents relacionats amb l’aparició de grans monopolis tecnològics opacs, la pèrdua de llocs de treball de baixa qualificació a causa dels robots, la caiguda dràstica de la recaptació d’impostos per l’eclosió de l’economia col·laborativa o la utilització de les dades de les persones de forma massiva i organitzada.

La diferència amb altres revolucions és que aquesta avança molt més de pressa per la seva potència de creixement exponencial i obligarà a adaptar les legislacions i les normes a molta més velocitat. No es poden posar portes al camp. Però tampoc és cert que totes les innovacions suposin un progrés. La tecnologia ha d’anar de la mà de l’ètica perquè la transformació sigui en benefici de tots.