Sánchez davant el sergent 'chusquero'

La conjura dels barons del PSOE va aconseguir defenestrar Sánchez i investir Rajoy, però està lluny de portar Susana Díaz fins a Ferraz

1
Es llegeix en minuts
lpedragosa37133985 castell n 1 2 2017  pol tica  psoe pedro s nchez  el candida170201230730

lpedragosa37133985 castell n 1 2 2017 pol tica psoe pedro s nchez el candida170201230730 / MIGUEL LORENZO

«Si això fos un cop d’Estat, estaria organitzat per un sergent 'chusquero'». Amb aquesta gràfica analogia va descriure Josep Borrell la conjura dels barons socialistes que en el comitè federal d’octubre va defenestrar, per 25 vots, Pedro Sán­chez, elegit secretari general en primàries amb el suport de 62.490 militants del PSOE. Aquesta setmana l’asturià Javier Fernández, president de la longeva gestora socialista, ho ha definit amb precisió: el que va fer el comitè federal va ser «enderrocar» Sánchez. Res a afegir.

    

Als cinc mesos d’aquell cop de força, els conjurats només han aconseguit dos dels seus tres propòsits: fulminar Sánchez i facilitar la investidura de Mariano Rajoy. Per al tercer, portar Susana Díaz a Ferraz, sembla que no hi havia estratègia. Ni tàctica. El no-res. L’abisme.

    

Notícies relacionades

El baròmetre polític d’Espanya elaborat pel GESOP revela que la decisió d’apuntalar Rajoy ha enfonsat les expectatives electorals del PSOE, i ha consolidat o propulsat les dels rivals. Fins i tot les de Podem, ja que la seva guerra fratricida, a diferència de la socialista, a penes li passa factura. Tot i els esforços per incidir en l’agenda social del PP, la impertorbabilitat de Rajoy i l’absència de lideratge han desdibuixat el PSOE, deixant en suspens el seu paper opositor. I a la vegada s’evaporen les esperances oficialistes que el pas del temps tot ho curi: lluny de remetre, la indignació de les bases per la investidura de Rajoy s’aguditza i galvanitza al voltant de les candidatures a primàries de Sánchez, i en un grau més baix de Patxi López. Perquè la presidenta andalusa encara no hi és, tot i que se l’esperi.

Plom a les ales

El 49,5% de suport entre els votants del PSOE, i el significatiu 58,7% entre els d’Units Podem, indiquen que Sánchez, erigit en màrtir del no és no i ara inclinat cap a l’esquerra i la defensa de l’Espanya plurinacional, parteix com a clar favorit davant Díaz, que si pugnés per la secretaria general sense abans renunciar a la Junta andalusa es posaria a volar amb plom en les ales. Al sergent 'chusquero' que va idear el motí no li duraran gaire els galons.