Tirar la pedra, amagar la mà

La cruesa amb què es va expressar Santi Vidal deixa al descobert el caràcter colpista del secessionisme

1
Es llegeix en minuts
jgblanco37301061 junqueras      danny caminal170215100522

jgblanco37301061 junqueras danny caminal170215100522

Si no hagués sigut pel gran escàndol que van causar les revelacions de Santiago Vidal, el vicepresident Oriol Junqueras no hauria sol·licitat comparèixer al Parlament per presentar els objectius del seu departament quan, paradoxalment, a aquesta legislatura ja li queda molt poc de vida, segons els mateixos plans del Govern.

Ha sigut una hàbil maniobra per eludir l’assumpte de fons, per evitar haver de desmentir explícitament el dimitit senador. Junqueras ha llançat molta tinta de calamar per evitar  el cas Vidal.

Si aquest escàndol ha resultat ser tan incòmode per a JxSí no és pel que el conferenciant afegia de collita pròpia amb l’objectiu d’il·lusionar la parròquia independentista. Això explica només certes fantasies, com l’existència d’un preacord amb l’OTAN o les ajudes internacionals emparaulades per finançar els primers mesos de la república catalana després de la ruptura unilateral amb Espanya. L’autèntic problema per a Junqueras és que el que deia l’exsenador en els seves xerrades de l’ANC no es diferenciava gaire del que hem escoltat per boca d’altres membres del Govern, començant per Carles Puigdemont, sobre els plans per portar a terme la desconnexió. I això no ho podia desmentir.

Notícies relacionades

Si les revelacions de Vidal han resultat destacables és perquè han tingut un efecte despertador. La cruesa amb què s’expressava, quan parlava de les purgues ideològiques entre jutges i funcionaris per imposar la nova legalitat, ha servit per treure-li la màscara a la revolució dels somriures i mostrar al descobert el caràcter colpista del secessionisme.

El mateix conseller de Justícia, Carles Mundó, va afirmar, l’agost passat, que el Govern estava adoptant les mesures necessàries per «aconseguir l’obediència interna i el control del territori» quan es declari la independència. El PSC ha demanat empara al Parlament perquè el Govern reveli el pla secret per consumar la secessió. Però em temo que no oferiran més explicacions de les que va donar ahir Junqueras. Són molt experts a tirar la pedra i amagar la mà.