El repte mediambiental

El 'pol·lucidi' xinès

La gravetat del problema de la contaminació pot originar una crisi política al gegant asiàtic

2
Es llegeix en minuts

La contaminació a la Xina revesteix nivells de gravetat creixent. En les últimes setmanes es va emetre la primera alerta roja a nivell nacional per pol·lució atmosfèrica. Desenes de ciutats del nord del país se n’han vist afectades. Els avisos informen que fins a un 62% de les ciutats controlades pateixen un alt nivell de contaminació, i s’imposen arreu els plans d’emergència. A la capital s’anuncia la instal·lació de filtres d’aire a les escoles mentre el ministre del ram, Chen Jining, entona el 'mea culpa' per la situació però també per la impotència a l’hora de proposar solucions que no poden tenir un efecte immediat.

    

El control ambiental és un dels aspectes avaluats amb més exigència en les inspeccions centrals dels governs locals. Sovint conclouen destacant els «pobres esforços» registrats a aquest nivell. Els plans de Pequín amb objectius detallats en matèria d’aire, aigua i terres contaminades troben dificultats a l’hora de la seva implementació. Se sanciona centenars d’empreses, moltes de les quals són públiques, i es dicten advertències, però serveix de ben poc. Malgrat la prohibició del Govern, algunes empreses reprenen la producció. Complir amb la reducció d’emissions té implicacions econòmiques i socials que fan perillar la consecució dels objectius de creixement i estabilitat. És difícil quadrar-ho tot.

 

Les mesures en curs van pel bon camí,  però a curt termini no calmaran l'ansietat de la societat

   Hi ha també un problema important de confiança. La discrepància entre les lectures oficials de la qualitat de l’aire i la percepció dels ciutadans és moneda corrent. Tant, que el Govern ha anunciat més independència de les agències d’avaluació, posant fi així a les connexions oficials que ara provoquen els conflictes d’interessos. Sorprèn, en tot cas, que tot plegat no derivi en la crisi política que tants temen i que en vista de la persistència d’un problema tan aguditzat podria arribar en qualsevol moment.

    

Les autoritats xineses multipliquen les mesures de resposta davant l’enorme preocupació social que provoca la pol·lució i els seus efectes en la salut. Des de la creació d’una policia ambiental fins a l’enduriment de les penes en cas d’infracció, nous i elevats impostos a la contaminació que entraran en vigor l’any 2018, controls de la densitat demogràfica o alleujament de la congestió automobilística figuren en cartera.

  

 S’estima que un terç de les morts a la Xina estaran relacionades amb la pol·lució. El boirum és més perillós que el tabac. Però no té solució a curt termini. Ens trobem davant les conseqüències d’una estructura econòmica carregada d’indústria pesant, una combinació energètica en excés dependent dels combustibles fòssils i uns estils de vida nocius per al medi ambient.

  

Notícies relacionades

 La reducció de l’ús d’energia per unitat de PIB, la reducció de la proporció de carbó en el consum energètic i l’elevació de la quota de les energies netes són mesures que van pel bon camí, però a curt termini no calmaran l’ansietat de la societat xinesa.