Editorial

Prevenció i ciència contra el càncer

L'extensió de la malaltia es contraposa als avanços que augmenten cada vegada més la supervivència

2
Es llegeix en minuts
semana-contra-el-cancer

semana-contra-el-cancer

L’objectiu del Dia Mundial contra el Càncer, que es commemora avui a tot el món, és conscienciar la població sobre una malaltia la presència de la qual en la nostra societat augmenta progressivament, al mateix temps que serveix com a recordatori de la necessitat de prevenir-lo i detectar-lo de manera precoç. El càncer pot contemplar-se des de dues òptiques contraposades. La primera és pessimista: una de cada tres persones el patirà al llarg de la seva vida i l’increment que ha experimentat en el transcurs dels últims cinc anys és d’un 8%. La percepció que en tenim, doncs, és que es tracta no només d’una de les principals causes de mortalitat sinó que plana en el nostre entorn com una mena de maledicció.

Notícies relacionades

El segon enfocament, però, convida a l’optimisme. La supervivència del malalt es dona en un 60% dels casos. Els últims 40 anys, la xifra de prevalença s’ha multiplicat per dos, i en un període futur molt més curt, segons els experts, tornarà a duplicar-se. El perquè s’ha d’atribuir a dos factors decisius. En primer lloc, el desenvolupament de la ciència. El seu objectiu més immediat és cronificar la malaltia, de tal manera que la seqüenciació del codi genètic dels tumors permeti perfilar una diana sobre la qual actuar farmacològicament de manera concreta i individual. La metàstasi (les cèl·lules cancerígenes que s’expandeixen i reprodueixen la morbositat) és responsable del 90% de les morts. Conèixer la seva heterogeneïtat i establir un diagnòstic molecular precís amb teràpies específiques i múltiples és la clau d’un futur que ja és aquí. El segon factor és el de la consciència, cada vegada més assumida, de la necessitat d’una vida més responsable, amb hàbits com l’exercici o l’alimentació i la supressió de factors desencadenants com el tabac, l’alcohol o la contaminació ambiental. 

El càncer ens acaba afectant a tots. Malgrat l’esforç portat a terme pels professionals, la crisi i les retallades sanitàries han intervingut –i convé que es recalqui– en la cadena que va de l’atenció primària al diagnòstic i l’inici del tractament, amb endarreriments absolutament inacceptables que s’han de corregir amb urgència. És un assumpte indefugible, com ho és –i EL PERIÓDICO hi vol posar èmfasi en un dia com avui– el patiment de familiars i amics davant un drama que requereix atenció, delicadesa, coratge i serenitat.