A FAVOR

Les lleis han d'avançar com la societat

La professionalitat i transparència de la clínica, agència i advocats em van donar en el meu cas confiança plena en el procés

2
Es llegeix en minuts
Una dona embarassada.

Una dona embarassada. / MARINA VILANOVA

Quan estava a la facultat de Dret sempre ens ensenyaven que el Dret està al servei de la societat. Per tant, en la mesura en què la societat anava evolucionant, les lleis també. Un d’aquest casos és el tema de la gestació subrogada o ventre de lloguer, a la qual jo personalment vaig acollir-me a l’estat de Califòrnia, als Estats Units l’any 2012-2013. 

Jo sempre havia tingut clar que volia tenir fills i la meva situació personal va fer-me decidir per la gestació subrogada. A finals del 2010 vaig viatjar als EUA per iniciar els tràmits i em vaig adonar que tant la clínica com les agències que porten aquests temes i els advocats eren totalment professionals i transparents, fet que em va transmetre plena confiança i humanitat per iniciar-lo.

Fruit d’una gestació per subrogació van néixer els meus dos fills, el Joan i el Pau. Vaig inscriure el seu naixement al registre civil del consolat espanyol de Los Angeles, atès que la sentència derivada dels jutjats americans ja recollia que la mare dels nens era la que subscriu.

Una vegada a Barcelona, i després de descansar uns quants dies, vaig tenir la sorpresa que la Seguretat Social em denega la meva prestació de maternitat atès que els meus nens han nascut per la via d’una gestació subrogada, que no està contemplada en la llei de la Seguretat Social. I aquí va començar la meva reclamació de la prestació de maternitat per la via judicial. Em van donar la raó tant en primera instància com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Tot i així la Seguretat Social va recórrer al Tribunal Suprem i actualment estem esperant sentencia. 

Igual que l’adopció

Ara la Generalitat donarà permís als seus funcionaris que vulguin acollir-se a una gestació subrogada per anar a buscar els seus fills al país on ho hagin sol·licitat. Per tant, sento una gran alegria que sigui la meva comunitat la que entengui que el Dret esta al servei de la societat atès que estic convençuda que ben aviat aquest dret s’estendrà a tots els llocs de treball de la resta d’administracions públiques i al món de l’empresa privada. I també que la Seguretat Social acabarà reconeixent la prestació de maternitat com un dret adquirit igual que ja el reconeix en una adopció o acolliment. 

Sento una gran alegria pel fet que s’hagi fet aquest pas important atès que de la meva experiència només puc dir coses bones tant pel que fa al tracte humà com professional dels que van intervenir en el meu procés i cada dia que desperto els meus dos fills i em fan un petó de bon dia em sento molt afortunada. 

La gestació per subrogació es una via més per ser mare o pare. No obstant, vull fer un gran reconeixement per a aquells pares o mares que van fer servir aquesta via entre els anys 2009-2010-2011 i van tramitar a la Seguretat Social la seva prestació de maternitat o paternitat però que judicialment els va ser denegada per manca d’algun requisit i en conseqüència no han obtingut el seu dret a aquesta prestació. 

Notícies relacionades

 

¡El Dret i la societat estan més a prop!