'Lluvia y truenos'

El folklore contemporani s'ha convertit en una activitat de la qual els artistes no poden viure i han de compatibilitzar-la amb altres feines

1
Es llegeix en minuts
jjubierre36571900 barcelona  09 12 2016 concierto de the new raemon y mcenroe 161210172850

jjubierre36571900 barcelona 09 12 2016 concierto de the new raemon y mcenroe 161210172850 / FERRAN SENDRA

Em faig gran. Vaig entrar al teatre i estava buit. ¿Què havia passat? Que encara que el concert estigués anunciat a tal hora, realment no començava fins més tard. Tots ho sabien menys jo. Per fer temps, vaig fer el que fa tothom: recórrer al mòbil. Ja no sabem esperar. Vaig obrir la meva web favorita, The Book of Life, sobre qüestions filosòfiques de la vida quotidiana. Raonaven sobre el nacionalisme actual divisor i excloent: no val d’ignorar-lo mentre altres l’exploten. Suggerien donar-hi la volta i buscar un nacionalisme incloent, per exemple, l’orgull col·lectiu de tenir bons artistes.

El concert va començar. Va ser meravellós. Breu, però intens. El més xocant és que la sala no estigués plena. Em va semblar injust i a la vegada simptomàtic de la situació de la cultura: els millors músics d’aquest país no són coneguts per la majoria. Vaig pensar que fa unes dècades, The New Raemon & McEnroe disfrutarien d’èxit de masses, com Radio Futura Luis Eduardo Aute perquè tenen fusta i capacitat per atraure milers de persones. 

Em va semblar que el segle XXI no tindrà Autes ni Serrats ni Antonios Vegas perquè han desaparegut les vies perquè arribin als seus oients. Que el folklore contemporani o la música popular s’han convertit en una activitat de la qual els artistes no poden viure i han de compatibilitzar-la amb altres feines sense desenvolupar al 100% el seu talent. Que això és una disminució de drets per als altres, privats que soni a la ràdio i a la tele més bona música i més emocionant. Que ens perdem gaudi, gust i consol per a la vida sense les seves cançons

Notícies relacionades

Que potser una solució és que les televisions comencin a portar de tertulians els bons músics, a veure si es fan tan cèlebres com Inda i Marhuenda i omplen estadis. Perquè no hi ha dret que importi més la política, la mala política i la corrupció, que la música als mitjans de comunicació i als caps dels espectadors.

'Lluvia y truenos' es diu el disc de The New Raemon & McEnroe. No us el perdeu. Una se sent orgullosa de ser la seva paisana.