¿Per què Trump necessita May?

El president dels EUA necessita la 'premier' britànica per mostrar que el seu unilateralisme no és aïllacionisme

2
Es llegeix en minuts
British Prime Minister Theresa May arrives to lay a wreath at the Tomb of the Unknown Soldier at Arlington National Cemetery in Washington, U.S., January 27 2017. REUTERS/Yuri Gripas

British Prime Minister Theresa May arrives to lay a wreath at the Tomb of the Unknown Soldier at Arlington National Cemetery in Washington, U.S., January 27 2017. REUTERS/Yuri Gripas / YURI GRIPAS (REUTERS)

Trump necessita May per mostrar i demostrar que el seu unilateralisme no és sinònim d’aïllacionisme sinó d’un bilateralisme intel·ligent. Necessita May per evidenciar que, novament, ell és l’únic que tenia raó quan assegurava que podria aixecar els murs que volgués, a ports deguts i sense danys col·laterals signifi­catius.

    El cop de volant en la política comercial global és, sens dubte, un espai que requerirà balons d’oxigen. La retirada de l’Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica, l’anunci de la renegociació del Nafta i la mort anunciada del TTIP amb la Unió Europea, per la forma i pel fons, deixarà una reguera significant de damnificats. A nivell comercial i a nivell d’orgull patri.

    L’orgull ferit, juntament amb la seva xerrameca infinita, faran que Trump necessiti conjurar els predits damnificats i aconseguir algun èxit bilateral. Per això, res millor que la retòrica multiforme de la Gran Bretanya Global acabada de batejar per May i també, per què no dir-ho, de la complexa tornada al futur neo-Commonwealth que traspua.

    En la política exterior, geoestratègica i militar, ni el seu «propi» partit, ni la CIA, ni els accionistes majoritaris del món, ni les elits de Capitol Hill deixaran que Trump s’entregui a l’abraçada de l’os rus. Podrà simular però no donar, si no vol sortir-ne malparat en forma d’impeachment o una altra.

    Encara que no tindria conseqüències tan perjudicials per a Trump, tampoc quadra amb el seu fenotip singularíssim no aconseguir aliats en moments clau, donen brillantor al cavaller solitari i versemblança a la seva proclamada soledat intencional. Aquí el Regne Unit és l’únic país del món que el pot treure del racó, l’únic que pot canviar el duet amb Rússia pel trio amb Rússia, que no és el mateix ni és igual. No només perquè alleuja el carreró sense sortida a Trump sinó perquè Postdam és enyorada pels falcons de la seva Administració.

La gestió del tema xinès

Notícies relacionades

Aquesta geometria bàsica podrà, almenys, ser útil al Consell de Seguretat de l’ONU, en els delicats assumptes nuclears, en el promès cobrament del servei de policia als membres de l’OTAN i en la complexa gestió d’una Xina a la qual Trump menysprea com un esbirro del Bronx.

    En fi, May és l’única que podrà donar a Trump una nova foto de les Açores. I no fa falta ser endeví per saber que la necessitat d’aquesta foto arribarà, tard o d’hora.